Зрелищният скандал в шахмата с обвиненията за нечестна игра срещу

...
Зрелищният скандал в шахмата с обвиненията за нечестна игра срещу
Коментари Харесай

Най-големият скандал в шаха продължава: Нийман обвини Карлсен, че е платил на свой колега, за да го обижда публично

Зрелищният скандал в шахмата с обвиняванията за нечестна игра против едвам 19-годишния американски гросмайстор Ханс Нийман взе нов чудноват поврат в сряда.

Американският младеж Ханс Нийман нападна международния първенец Магнус Карлсен, че е платил 300 евро на собствен сътрудник гросмайстор, с цел да изкрещи по време на шампионат думите „ Измамникът Ханс “, написа Guardian.

Нийман към този момент подаде иск за обезщетение от 100 милиона $ против Карлсен и против авторитетния уебсайт Chess.com. Младият шахматист ги съди за клюка и за „ скрит план за изваждането му от специалността, на която е посветил живота си “.

В документа, подаден до окръжния съд на Мисури Нийман също по този начин твърди, че Карлсен и съотборниците му в допълнение са навредили на репутацията му като са скандирали „ Jukse Hans “ – „ Измамникът Ханс “ на норвежки. Това е станало в разнообразни питейни заведения по време на Европейското отборно състезание в Австрия през октомври.

Норвежецът Магнус Карлсен е считан за най-великия шахматист на всички времена, само че загуби от Ханс Нийман в партия лице в лице през септември тази година.

Именно по-късно проваляне 31-годишният международен първенец упрекна американския младеж в машинация и допусна, че издигането му в шахматния свят е било прекомерно бързо, с цел да е истина. Нийман тогава отвърна, че Карлсен просто не може да се оправи с провалянето и се стреми да съсипе репутацията му.

Следващата седмица Карлсен отхвърли да взе участие в онлайн партия против с Нийман.

Тийнейджърът призна, че е мамел в неофициални игри на уеб страницата - когато е бил на 12 и 16 години, само че показа, че в никакъв случай не е правил това в публични надпревари. Той също по този начин даде обещание да играе гол, с цел да потвърди невинността си.

Междувременно в последния си желае Нийман упреква Карлсен, че положил и други старания, с цел да го очерни, като е провел клеветническа акция против него.

„ В злонамерената клеветническа акция на Карлсен против Нийман, Карлсен стигна до такава степен да заплати на Арян Тари 300 евро, с цел да крещи „ Jukse Hans " / „ Измамникът Ханс “ по време на церемонията по закриването на Европейската клубна купа през октомври 2022 година, на която участваха доста от най-известните шахматисти в света, както и почитатели. “, написа в обясненията към желае.

„ Малко по-късно целият норвежки тим по шах, в това число Карлсен, са чути обществено да скандират „ Jukse Hans “ в питейните заведения и улиците на австрийския град, където се организира Европейската клубна купа. Всеки рационален човек, който чуе тези възгласи би ги изтълкувал като повторение на подправеното обвиняване на Карлсен, че е бил излъган от Нийман по време на срещата им за Купата на Синкфийлд. “

Chess.com и Карлсен отхвърлят всевъзможни нарушавания. Миналата есен порталът Chess.com разгласява отчет от 72 страници, в който се заключава, че Нийман евентуално е мамил допълнително от 100 онлайн игри. Анализът съпоставя неговите ходове с тези, препоръчани от компютри, и взема поради получените резултати, наред с други фактори.

Chess.com желаеха делото против тях да бъде прекъснато като безпричинно. В настояването им се споделя, че изказванията на Нийман за интрига сред шахматната компания и други играчи за да го показват като лъжец, са „ явно неоснователни “ и могат да бъдат възприети единствено като „ обществен трик “.

Междувременно юристът на Карлсен назова обвиняванията на Нийман „ нищо повече от опит да се трансферира виновността върху другите “.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР