Зрелищната акция на ДАНС срещу новоназначената директорка на Агенция Митници“

...
Зрелищната акция на ДАНС срещу новоназначената директорка на Агенция Митници“
Коментари Харесай

По 1 млн. евро подкупи от Паскала делели всяка седмица шефове в Агенция „Митници“

Зрелищната акция на ДАНС против новоназначената директорка на Агенция „ Митници “ Петя Банкова, заемаща управителния пост от 20 февруари т.г., и заместника й Людмил Маринов, е част от избухнала война за въздействие върху контрабандните канали на цигари, горива и други високоакцизни артикули, минаващи през България и следени от митичния разбойник от Хасково Николай Николов – Паскал. Това разкриват източници от Министерство на вътрешните работи и КПКОНПИ.

 

В сряда сутринта сътрудник и на ДАНС, служители на реда и жандармеристи нахлуха в постройката на Агенция „ Митници “, обискираха кабинетите на шефката Петя Банкова и заместника й Людмил Маринов и иззеха компютрите им и кашони с документи.

 

Банкова бе отведена под полицейски акомпанимент за разпит в Антикорупционната комисия и разгласи пред публицистите, че офанзивата против нея идва от шефа на ДАНС Пламен Тончев, поради който преди няколко години тя напуснала Агенцията за Национална сигурност.

„ Преди време Пламен Тончев реши, че ще ме изпрати в Благоевград за наказване. Това е главната им скица – когато някой пречи, те го командироват. Тогава, споделих че няма да извършвам техни поръчки, и напуснах ДАНС. Няма да разреша да върви контрабанда, в случай че това е казусът на страната да го заявят. Не познавам Паскал и даже не знам кой е “, разяснява Петя Банкова, преди да бъде отведена за разпит. Впоследствие адвокатката на шефката на Агенция „ Митници “ – Аделина Натина разгласи, е от кабинета на клиентката й са конфискувани бележки за контрабандни канали, които е възнамерявала да разбие.

 

Отношение по тематиката взе и министърът на финансите в оставка Асен Василев, който разяснява, че той и министър председателят в оставка Николай Денков не са били известени за акцията в Агенция „ Митници “. Асен Василев отхвърли де се познава персонално със своя съгражданин от Хасково и някогашен митничар Николай Николов – Паскал, апетитен от години в полицейски разработки като контрабандист №1 на цигари в България.

 

Асен Василев зае страната на Петя Банкова с обобщението, че досега е видял ефикасна работа от нея, изразяваща се в залавяне на рекордно количество опиати, уволнения на корумпирани митничари и привличане на наблюдаващи от партньорски страни по граничните пунктове „ Капитан Андреево “ и в Бургас. Василев подсети, че единствено седмица преди акцията на ДАНС против шефката на Агенция " Митници " в Бургас бяха арестувани 170 кг кокаин.

 

На въпрос кой има интерес от протичащото се, финансовият министър в оставка многозначително съобщи: „ Който покровителства каналите! “.

Запознат от Министерство на вътрешните работи удостовери подозренията на Асен Василев, че обиските в кабинетите и в домовете на митническата директорка Банкова и заместника й Людмил Маринов са част от избухнала война сред две държавни лобита за това кой да покровителства и надлежно да прибира ежемесечни тлъсти подкупи от контрабандната мрежа на цигари, алкохол и горива, следена от 63-годишния Николай Николов – Паскал.

Според думите му през последните два месеца престъпната организация на Паскал е спряла да регистрира пари на Николай Копринков, секретар по вътрешна политика и гражданско общество на президента Румен Радев, като подкупите са били пренасочени към новото управление на Агенция „ Митници “, върху което Копринков нямал въздействие.

 

Заради спрените финансови потоци към „ Дондуков “ №2, доближеният до Румен Радев шеф на ДАНС Пламен Тончев разпоредил преди месец стартирането на оперативна разработка против Петя Банкова и нейния заместител Людмил Маринов, както и против още няколко чиновници в Агенция „ Митници “. Неофициално се твърди, че телефоните на Банкова и Маринов са подслушвани и че те са били следени от цивилни сътрудници на ДАНС, преди да се стигне до полицейската „ акция по необходимост “.

 

„ Кръгът към Румен Радев стои зад акцията против Петя Банкова, а повода е прозаична – неформалният касиер на президента Николай Копринков цели още веднъж да възвърне цялостното си въздействие в Агенция „ Митници “. През последните няколко месеца десетки назначени от Копринков и Пламен Узунов на управителни позиции в митниците лица бяха отстранени и финансовите потоци към „ Дондуков “ секнаха. Акцията цели да „ вразуми “ и Паскал, който се е преориентирал напоследък и е пренасочил подкупите към новите началници в Агенция „ Митници “, разкрива почитан полицейски източник.

 

В скорошна оперативна разработка на ДАНС източник със засекретена идентичност от Агенция „ Митници “ споделя, че всяка седмица до шефката Петя Банкова доближават по 1 милион евро подкупи от Николай Николов – Паскал за безпроблемното прекосяване на цигари и горива през границите. Парите са усвоявани от брата на шефката на Агенция „ Митници “ Стефчо Банков, който е някогашен шеф на отдел „ Вътрешна сигурност “ в Министерство на вътрешните работи. Миналото лято името на Стефчо Банков беше посочено от сегашния изпълняващ длъжността главен  прокурор Борислав Сарафов като действен началник на незаконното частно външно наблюдаване на Иван Гешев, което подслушвало нелегално и заснемало враговете на някогашния основен прокурор.

 

В създаването на ДАНС се твърди, че подкупите към Агенция „ Митници “ прекосявали през двама индивида, измежду които и 30-годишния наследник на Паскал, който е и негов цялостен адаш.

Николай Николов – Малкия Паскал, предавал ежеседмично в сакове сумата от 1 млн. евро на Марин Димитров – Ярата от Хасково, като парите се носели в региона на столичния хотел „ Маринела “. Впоследствие Ярата разпределял сумата сред няколко индивида от Агенция „ Митници “, като лъвският къс отивал в Стефчо Банков, брата на Петя Банкова. Посредникът Марин Димитров – Ярата минава за доближен до някогашния Министерство на вътрешните работи началник Бойко Рашков.

 

В сряда сутринта, до момента в който течаха обиските на ДАНС и КПКОНПИ в шефските кабинети на Агенция „ Митници “, антимфиоти арестуваха в хотел „ Маринела “ Марин Димитров и направиха обиск в джипа му „ Мерцедес “ GL. Претърсвания са осъществявани и в парцели на Ярата и сина му в Хасково и в софийския квартал „ Бояна “, до публицистичното привършване на броя, липсвала официална информация какво е конфискувано при обиските.

 

Според осведомени акцията против шефката на Агенция „ Митници “ Петя Банкова е целяла да осуети плануваното от нея освобождение на трима началници на териториални дирекции на митниците, които минавали за хора на Николай Копринков и контрабандния „ капо ди тути капи “ Николай Николов – Паскал. Това са Хризантема Бауренска (Митница „ Варна “), Валери Стефанов (Митница „ Бургас “) и Володя Петров (Митница „ Русе “). Нарочени за изпъждане били и директорката на митническата дирекция „ Акцизна активност и методология “ Светла Генова, както и Георги Георгиев, шеф на дирекция „ Митническо разузнаване и следствие “.

Автор: Уикенд, crimesbg.com

Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР