Зрелищен карнавал със свирепи кукери изпълни квартал Коматево, предаде кореспондентът

...
Зрелищен карнавал със свирепи кукери изпълни квартал Коматево, предаде кореспондентът
Коментари Харесай

Кукери налагаха пловдивчани с фуски за здраве

Зрелищен карнавал със свирепи кукери извърши квартал " Коматево ", съобщи кореспондентът на БГНЕС от града на тепетата.

Над 200 души се включиха в маскарада, като облякоха страховити костюми и нахлузиха страшни маски. Кукерското шествие потегли с гайди и тъпани от Околовръстното шосе, мина през основната улица на Коматево и продължи из уличките на квартала, с цел да прогони злото.

Много поданици от Пловдив и прилежащите села бяха пристигнали на цветния карнавал, който се организира всяка година на Сирни Заговезни.

Кукерите удряха по пътя минувачите по гърбовете със свински мехури, надути като балони.

" Няма да ви заболи и болест няма да ви хване през цялата година ", нареждаха те. А надошлите пловдивчани с ненаситност даваха гърбовете си. Страховитите маски стреснаха някои от хлапетата, които с интерес следиха протичащото се.

Много творчество и въображение бяха вложили кукерите. Шествието бе предвождано от млад мъж, преоблечен като поп, а до него тигрова мацка крачеше. Някои бяха нахлузили на главите си маски и рога на свирепи бикове и овени.

Всяка година чакаме с неспокойствие кукерското шествие. Цяла нощ не сме спали, селото също, описа Мартин Иванов. И изясни, че тази година кукерският празник е с идея. На проведено пространство се предлагаха за продажба разнообразни храни и питиета, като средствата, които се съберат, ще бъдат дарени за лекуването на 20-годишния Костадин. Организаторите споделят, че момчето е участник в кукерските шествия в предходните години, по тази причина са избрали и празника като метод да му оказват помощ.

Сега на младежа му следва нова комплицирана интервенция в Турция, която е непостижима като сума за фамилията. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР