Zoom, компанията за видеокомуникация, чието име стана синоним на дистанционна

...
Zoom, компанията за видеокомуникация, чието име стана синоним на дистанционна
Коментари Харесай

Zoom връща служителите си в офиса, след като направи революция в работата от вкъщи

Zoom, компанията за видеокомуникация, чието име стана синоним на отдалечена работа по време на пандемията от ковид, която безусловно затвори света, в този момент подреди на чиновниците да се върнат назад в офисите. Изглежда софтуерната компания, която оказа помощ на милиони хора да работят от у дома, най-после се умори от хоумофиса.

Zoom се причисли към редица други колоси в софтуерния отрасъл, които се връщат към присъствената работа, и изиска от своите 7400 чиновници да стартират да се появяват в офисите. Новата политика на компанията влиза в действие през август и септември. Всички наети, които живеят в радиус от 50 благи (80 км) от офис на компанията, би трябвало да са на работното си място най-малко два дни седмично.

„ Вярваме, че структуриран хибриден метод е най-ефективен за Zoom. Ще продължим да използваме цялата платформа, с цел да поддържаме нашите чиновници и разпръснати екипи свързани и работещи дейно “, изясни представител на компанията.

Според управлението на Zoom новата политика ще сложи компанията в „ по-добра позиция да употребява своите лични технологии, да продължи да прави нововъведения и да поддържа клиентите си “.

Компанията, която направи хоумофиса вероятен

В годината преди пандемията от COVID-19 потребителите на приложението за видеоконферентни диалози са едвам 10 млн. По време на ограниченията против ограничение на болестта, които безусловно затвориха света за месеци през 2020 година, участниците в срещи в Zoom доближиха над 300 млн. души, демонстрира статистиката. Причината - потребността стотици милиона жители да стартират да работят отдалечено. В този интервал безплатното приложение на Zoom за iPhone счупи върхове по брой изтегляния на годишна база.

Между юли 2019 година и октомври 2022 година с растежа на известността и приходите на Zoom работната мощ на компанията също набъбна с повече от 275%.. На чиновниците беше позволено да работят от у дома. Всъщност, съгласно данни на Wall Street Journal, едвам към 1% от служащите на Zoom са имали „ постоянно наличие в офиса “ през септември 2022 година, 75% са работили напълно от домовете си, а останалите са имали хибриден график.

За компанията се оказа мъчно да поддържа растежа си след пандемията и той се забави. Това докара до вълна от съкращения. По-рано тази година Zoom приключи договорите на 15% от своя личен състав, или към 1300 души, и понижи заплатите на висшия си мениджмънт.

Обратно в офиса

В началото на пандемията софтуерната промишленост бързо прегърна опцията за отдалечена работа, която стана допустима точно с помощта на артикули като Zoom, Slack, Microsoft Teams, Meet.

Но доста от тези компании осъзнаха, че не желаят чиновниците им да останат непрекъснато разпръснати. Ник Блум, икономист от Станфорд и специалист по хибридна работа, представен от New York Times, твърди, че връщането на софтуерната промишленост към присъствената работа не е изненада поради сумата, която тези компании харчат за пазаруване, наем и поддръжка на физически офиси.

Блум счита, че Zoom изпитва на собствен тил всички дефекти на изцяло отдалечената работа – не вижда финансовите преимущества на работата от у дома - като икономисване на пари от офис пространство, защото към момента заплаща за недвижими парцели. Същевременно някои чиновници се усещат изолирани.

„ Те заплащат за офисите си и наемат локални хора, в това време не получат никаква изгода от това. Най-изненадващото за мен е, че им лиши толкоз време, с цел да разгласят публично това “, изясни още икономистът.

Освен това скорошни изследвания потвърдиха някои изгоди от присъствената работа. Икономисти от Федералната аварийна банка на Ню Йорк към Университета на Айова и от Харвард откриха, че в една софтуерна компания отдалечената работа понижава качеството на противоположната връзка, която младшите чиновници получават за работата си.

Хибриден работен график

Според откриватели от Станфорд към юли 2023 година съвсем една трета от работещите на цялостен работен ден в Съединени американски щати са били на контракти, които разрешават да прекарват няколко дни, работейки от у дома, а останалите от офис. Изследване на Gallup потвърждава, че 90% от чиновниците, които могат да правят работата си от разстояние, избират опцията да работят както от офиса, по този начин и от вкъщи си.

Точно това предложи Zoom на чиновниците си тази седмица – два дни работа от офиса, а останалите от у дома. Подобно на доста други софтуерни компании, Zoom избра да се придържа към известна еластичност.

Гугъл да вземем за пример също стегна политиките си за посещаемостта на офисите това лято - изиска от чиновниците да идват на работното си място три дни в седмицата. Компанията Salesforce възприе по-мек метод и разгласи, че ще дава за щедрост по $10 дневно от името на всеки чиновник, който влезе в офиса за 10-дневен интервал през юни. Apple, Amazon и Disney също са измежду компаниите, които понижиха отдалечените работни дни на своите екипи.

Въпреки гъвкавия график опозиция от страна на някои служащи не липсва. Стотици корпоративни чиновници на Amazon напуснаха работа в границите на един час през май в символ на митинг против известието на компанията, че би трябвало да се върнат в офиса за най-малко три дни в седмицата. В Apple чиновници подписаха протестна петиция против присъствената работа.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР