Зоолози откриха по склоновете на южноамериканските вулкани Салин, Пулар и

...
Зоолози откриха по склоновете на южноамериканските вулкани Салин, Пулар и
Коментари Харесай

Зоолози описаха мумите на листоухи хамстери, живели на височина над 6000 метра

Зоолози откриха по скатовете на южноамериканските вулкани Салин, Пулар и Копиапо, чиято височина надвишава 6000 метра, мумифицирани остатъци от листоухи хамстери Phyllotis vaccarum - най-високопланинските гръбначни животни в света.

Възрастта на находките варира от няколко десетки до няколкостотин години. По-рано тук бяха открити живи представители на този тип. По подобен метод популацията от листноухи хамстери съществува на надморска височина над 6000 метра към този момент доста години. Резултатите от изследването са оповестени в публикация за списание Current Biology.

Дълго време зоолозите смятаха, че горната граница на разпространяването на бозайниците се намира на равнище 5200-5800 метра над морското ниво. Предполагаше се, че представителите на този клас не са в положение да оцеляват дълго време на по-значителни височини, защото там е извънредно студено, има малко О2 и няма задоволително храна.

Обаче през 2020 година екип от зоолози, управителен от Джей Шорц (Jay F. Storz) от Университета на Небраска в Линкълн заяви, че е срещнал листоух...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР