Зоологическа градина в София е домакин на Международната нощ на

...
Зоологическа градина в София е домакин на Международната нощ на
Коментари Харесай

Зоологическата градина в София е домакин на Международната нощ на прилепите

Зоологическа градина в София е хазаин на Международната нощ на прилепите. Събитието се провежда от Фондация " Наука за природата " и има за цел да разпространява информация за ролята на прилепите и за какво е значимо тяхното запазване. Събитието ще се организира на 9-и октомври от 10:00 до 16:00 часа пред Екологичния научно-образователен център.

Децата ще могат да се включат в играта " Загадките на кафявото прилепче ". Всяко дете ще получи въпроси и в случай че отговори вярно ще получи премия.

" Играта е доста забавна. На територията на Зоопарка ще бъдат разпръснати разнообразни обстоятелства за прилепите. Самата игра е на три равнища - лесни обстоятелства, по-трудни и най-трудни ", сподели за БНР Светла Тодорова от Фондация " Наука за природата ".

Тя заяви, че на територията на София има над 9 типа прилепи.

" Прилепите могат да изминават километри наред, с цел да отидат да ловуват над дадена територия. Зоопаркът е доста уместно място, защото там има езеро и заставайки над мостчето можете да видите тъкмо при смрачаване по какъв начин ловуват и се спускат над самото езеро ".

Фондация " Наука за природата " извършва план " Прилепи и хора - живот под един покрив ".

" Това е план, който е финансиран от европейската стратегия LIFE и изпълняваме разнообразни консервационни действия в южната част на България. Едни от дейностите са възстановяване на остарели чешми, защото в предишното в този регион - в Източните Родопи тези чешми са употребявани от фермерите да напояват своите животни. В момента много от тях са пред съсипия и ние желаеме още веднъж да обновим това, защото тези животни пиейки вода от тези чешми притеглят инсекти, а насекомите са съществена храна за прилепите в България. Друга наша активност е да засаждаме плодни дръвчета, които също притеглят инсекти ", добави Светла Тодорова в изявление за предаването " По първи петли ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР