Зоната на пристанище Варна-Изток е изключително благодатна и сравнително лесна

...
Зоната на пристанище Варна-Изток е изключително благодатна и сравнително лесна
Коментари Харесай

Арх. Димитър Стефанов: Хората харесват отварянето на пристанище Варна!

Зоната на пристанище Варна-Изток е извънредно плодородна и относително лесна за адаптиране, тъй като е равна и контактува с морето. Освен това има опит в целия свят за асимилиране на подобен вид зони за публични потребности.

Това съобщи за Дарик арх. Димитър Стефанов, ръководител на Съюза на архитектите в България - Дружество Варна. Те бяха съорганизатори на провелия се преди дни Международен архитектурен пленер на тематика " Адаптация на Пристанище „ Варна - Изток “ за нови публични пространства ”.

В пленера се включиха 30 млади архитекти от България, Румъния, Турция, Македония и Украйна. Сред концепциите е имало и такива за озеленяване на пристанищните крановете и засищане с атракции, измежду които и Виенско колело. Предложено е и основаване на рибен пазар, който да се организира през почивните дни. Една от многото хрумвания е за преобразяване на съществуващите халета в експозиционни площи.

„ Очевидно смяната на зоната се харесва на жителите. В последна сметка взехме решение, че бихме били потребни, в случай че съберем малко повече хрумвания и ги предоставим ма локалната власт ”, посочи арх. Стефанов. По думите му изкуството усъвършенства чувството за качеството на средата, само че не това ще вкара хората там, а новите функционалности.

Съгласно Общия организационен проект на Варна, пристанищната зона следва да се освободи от товарно-разтоварни действия и територията му да се даде за публични, търговски, културни, спортни, развлекателни и други рекреативни функционалности, напомни ръководителят на Съюза на архитектите в България - Дружество Варна. 

„ Малко или доста, когато една зона се приема като промишлена, с цел да се смени това отношение, са нужни доста дейности, които да извършат този преход и пренагласа на публичното мнение ”, счита архитектът. Той е на мнение, че положителното паркиране е основа за всички останали неща. А новите публични пространства на пристанището са буфер за паркиране и опция на Синята зона. 

Овладяването на подземните равнища е част от решението на казуса с паркирането в центъра, посочи арх. Стефанов. По думите му пространството към Дупката си плаче за адаптиране. Една от функционалностите, които може да одобри, е паркиране - подземно или надземно.

Друг вероятен вид е преобразяване в площадно пространство на равнища и полунива, където да се организират краткотрайни събития. „ В никакъв случай това не е място за Търговски дом, административна, офисна или друга постройка. Трябва да обогати пешеходната зона и да помогне за паркирането ”, означи специалистът. 

Зоната на някогашния Понеделничен пазар също може да се трансформира в  паркинг на две равнища, едното от които подземно. Там могат да се обезпечат места за към 1000 автомобила, като се обвържат и съществуващите подлези. 

„ Имаме предварителна подготовка, с цел да стартираме построяването на небостъргачи. Може би ще стигнем един ден до тях. Пътят до небостъргачите обаче минава първо през възобновяване на всичко това, което носи и има архитектурна стойност.  Необходимо е и основаване на човешки пространства, които приказват за града и го остойностяват ”, разяснява експертът. 

За страдание във Варна има здания, които са грозни, и съгласно проектант Стефанов могат да бъдат съборени. Той показа, че има фотоси на сходни архитектурни недоразумения, които биха могли да се подредят в галерия на неприятните образци.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР