Знанието за климатичните промени ще ни помогне по-добре да се

...
Знанието за климатичните промени ще ни помогне по-добре да се
Коментари Харесай

Ще се увеличи броят на екстремните климатични явления?

Знанието за климатичните промени ще ни помогне по-добре да се подготвим.
Аномални горещини в Германия, пожари в Швеция и останалите скандинавски страни, отровни водорасли, размножаващи се в извънредно топлото през тази година Балтийско море – лятото на 2018 година е рекордно горещо освен в Европа, само че и в доста други райони по света.
Тази унищожителна смяна на климата е разследване от световното стопляне, считат учените от интернационалната организация World Weather Attribution (WWA). Те са проучили въздействието на световното стопляне върху районните климатични събитие, имащи място това лято, и стигнали до извода, че последните естествени феномени в Европа са резултат от климатичните промени в международен мащаб.
Как учените са потвърдили връзката сред световното стопляне и обособените климатични промени това лято, регистрирани в Европа.
За основата на своя разбор учените от WWA са взели последните данни и данните от историята на метеорологичните наблюдаване от 6 метеорологични станции, намиращи се главно в Северна Европа – Финландия, Дания, Ирландия, Холандия, Норвегия и Швеция. Тези станции са определени по практични основание, тъй като те са събирали информация без спиране от началото на 19 век и тя е била цифровизирана. Учените са употребявали метеорологичните данни в два модела, които са разрешили да се изучат климатичните промени. В първия модел климатът е проучен предвид на изискванията, в които живеем през днешния ден, във втория - без да се регистрира човешкото влияние върху околната среда. След това учените са сравнили резултатите, получени от тези два модела.
Въз основа на данните от метеорологичната станция в Копенхаген учените са открили, че в първия модел аномалната горещина, такава каквато се е случила в Европа това лято, ще се повтаря веднъж на 7 години. Във втория модел, т.е. без въздействието на човешкия фактор – веднъж на 35 години.
„ Следователно, можем да твърдим, че световните климатични промени усилват вероятността от аномални жеги десетки пъти “, съобщи Фридерике Ото, метеоролог от Института за климатични промени в Оксфордския университет. Анализът на данните от всичките шест метеорологични станции е открил също по този начин, че поради световното стопляне вероятността от дълготрайно горещо време, което Европа претърпя през това лято, се е нараснала два пъти.
Защо е значимо да знаем дали несъмнено естествено събитие е резултат от световната смяна на климата?
Промяната на климата е много нереално събитие, основаващо се на нереални числа. Един от най-важните индикатори за това, че има такава смяна, е повишението на междинната световната температура. Но хората обаче могат да почувстват повишението на междинната световна температура не непосредствено, а единствено опосредствено – под формата на мощни дъждове, аномални горещини, урагани или суши. „ По тази причина е доста значимо да се намерят и потвърдят тези съответни образци на последствия от климатичните промени. Знанието за това по какъв начин се трансформира климата, ще ни помогне по-добре да се подготвим “, съобщи Робер Вато, академик метеоролог от френската Лаборатория по екология и климата.
След горещото лято на 2003 година, когато единствено във Франция от високите температури са умрели 15 000 души, френското държавно управление създаде проект за деяние при положение на продължителни интервали на жеги, с цел да се сведат до най-малко обвързваните с това опасности за здравето. Но специалистите се опасяват, че тези проекти към този момент са остарели, написа БГНЕС.
„ Тези проекти се основават на данните за рискови климатични феномени, такива като горещини или проливни дъждове, които към този момент познаваме. Проблемът е в това, че климатът през днешния ден към този момент се разграничава от това, което беше в близкото минало, а в бъдеще измененията ще бъдат още по-екстремални “, съобщи Робер Вато. В някои страни политиците към този момент са осъзнали мащабите на казуса. Така, във Англия, където температурите на въздуха това лято също доближиха 30 градуса и повече, депутатите приканиха държавното управление да създаде проект за отбрана на популацията и най-много на възрастните хора, при положение на продължителни жеги. Те се опасяват, че към 2050 година смъртността от горещото време може да нарасне три пъти.
Ще се усили броят на рисковите климатични феномени в бъдеще?
За страдание, да, установяват учените. „ Аномалните климатични феномени ще станат по-чести и по-интензивни. Вече е известно, че интервалите на извънредно горещи лета, като, да вземем за пример, лятото на 2003 в Европа, ще се повтарят през година, даже, в случай че успеем да задържим темповете на световното стопляне в границите от 2 градуса “, съобщи Ендрю Кинг, академик метеоролог от Мелбърнския университет.
През 2015 година страните-членки на Организация на обединените нации одобриха Парижкото съглашение за климата, Съединени американски щати по-късно излязоха от него. Главната цел на документа е да не се позволява увеличение на междинната световна температура повече от 1,5-2 градуса по Целзий.
Проблемът е, че сега отсъстват настоящи ограничения, способни в световен мащаб да оказват помощ за постигането на този резултат, декларират учените. Те също по този начин предизвестяват, че естествените катаклизми ще стават все по-чести, а времето – все по-непредсказуемо. Периодите на суши ще се сменят от интервали на продължителни дъждове и наводнения, в един и същи район ще се следят разнообразни климатични феномени. Всичко това прави точните и дълготрайни прогнози на практика невъзможни, което на собствен ред няма да ни разреши да се подготвим добре за новите катаклизми, предизвестяват учените.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР