Знаменитият физик-теоретик Стивън Хокинг предполага, че най-опасното време за нашата

...
Знаменитият физик-теоретик Стивън Хокинг предполага, че най-опасното време за нашата
Коментари Харесай

Стивън Хокинг предупреждава: настъпи най-опасното време за Земята

 Стивън Хокинг

Знаменитият физик-теоретик Стивън Хокинг допуска, че най-опасното време за нашата планета е настъпило тъкмо в този момент: претъпканост, промени на климата, стопански проблеми, заболявания – единствено дребен лист на това, което унищожава Земята. Добавяме и изкуствения разсъдък и автоматизацията на производството. 

– Измислихме технологии, които ни разрешават да унищожим нашата планета. Но още не сме измислили метод да  я напуснем. Възможно е след няколкостотин години да се отправим към звездите и да създадем свои колонии. Но до момента в който имаме единствено една планета, сме длъжни да работим дружно, с цел да я защитим – това споделя физикът пред The Guardian.

– Всичко това ме тормози, тъй като тъкмо в този момент човечеството би трябвало да работи всички дружно повече от когато и да било – по този начин изяснява професор Стивън Хокинг своите паники. – Сблъскваме се с екологическите провокации – промени на климата, произвеждане на хранителни артикули, епидемии, киселинност на океаните.

Според Хокинг човечеството няма да успее да оцелее още хиляди години на Земята:

– Мисля, че човешката раса няма бъдеще, в случай че тя не излезе в космоса. Животът на Земята се намира в непрекъснато възходяща заплаха – тя може да бъде унищожена вследствие на стихийно злополучие или техногенна злополука.

В лекции, които Хокинг записал за БиБиСи на 7 януари 2016 година, професорът също по този начин повдига тематиката за техногенните произшествия и опасности, които Земята може да не преживее.

– Няма по какъв начин да спрем напредъка или да променим неговия ход, ние би трябвало да признаем рисковете и да се научим да ги направляваме. Аз съм оптимист и имам вяра, че можем да го създадем.

В неговите лекции се повдига въпросът и за проучването на черните дупки и речта за края на човечеството прозвучала като отговор на въпросите на аудиторията. На въпрос по отношение на това по какъв начин ще „ свърши “ светът Хокинг споделил, че от ден на ден и повече свидетелства за това, че опасността за човечеството идва от софтуерния напредък.

Ученият добавил, че тези опасности включват нуклеарна война, пагубно световно стопляне и генно-модифицирани вируси.

– Макар вероятността злополуката да се случи в околните година да е дребна, то тя да се случи се усилва с всяка година и става явна в околните хиляда или 10 хиляди години – счита професорът.

– През това време сме длъжни да проникнем дълбоко в космоса, към другите звезди и злополука на Земята няма да значи край за човешката раса. Въпреки това, не можем да основем независимо съществуваща колония в космоса най-малко за няколкостотин години, по тази причина би трябвало да бъдем изключително деликатни в този интервал.

През юли 2016 година професор Хокинг и създателят на Tesla Илон Мъск и повече от 1000 специалиста в региона на изкуствения разсъдък и роботехниката се обърнаха с намерено писмо към обществеността: те говорили за това, че „ самостоятелното оръжие ще стане Калашников на утрешния ден “.

– За разлика от нуклеарното оръжие, самостоятелните строеви комплекси не изискват изключително скъпи съставни елементи или материали, които на практика е невероятно да бъдат доставени. Ето за какво такива системи могат да станат вездесъщи. Въпрос е единствено на време, когато сходни установки ще се появят на черния пазар, в ръцете на терористи и диктатори, искащи твърдо да управляват популацията или да проведат етническо прочистване…

– Ако ние сме единственият тип, населяващ планетата, то измирането е неизбежно – споделя Илон Мъск.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР