Знам, че зад гърба ми някои мърморят: Тая, дъртата, няма

...
Знам, че зад гърба ми някои мърморят: Тая, дъртата, няма
Коментари Харесай

Не ща никой да ми сваля шапка, ама тоя театър ние, дъртите, сме го създали ~ Стоянка МУТАФОВА

Знам, че зад тила ми някои мърморят: " Тая, дъртата, няма ли най-накрая да се насити да играе!? " Ами няма! Не се наситих. Ще играя и за внуците ви! На никого мястото не съм затулила, нито ролята съм изяла. Не ща никой да ми смъква шапка, но тоя спектакъл ние, дъртите, сме го основали. Няма що някой да ми го признава, значимото е, че аз го знам.

Почти непрестанно съм будна. Не толкоз от грижи, колкото от любознание. Интересно ми е по какъв начин ще се развие светът и животът оттук насетне, откакто мен към този момент няма да ме има. Няма да съм очевидец на новите промени, за което ми е доста мъчително. Винаги съм гадаела бъдещето. От дете се лутам – има ли Бог, няма ли Бог…

Голяма неволя за актьорското съсловие е простотията.

Всичко при мен е доста безредно. Първо би трябвало да видя в визията си даден облик и по-късно го диря по разнообразни пътища. Никога не ходя по автомагистрала. Карам по странични пътеки, по всички страни, до момента в който си изградя облика. При мен няма неизменност и не дублирам нещата. Търся всякакви хрумвания, работя по-хаотично. Така нещата ми се получават по-добре.

Всеки човек прави изкуство, а да обичаш родината си е най-голямото изкуство. 

Да си актьор, не е елементарно. Колкото по-нагоре отиваш, толкоз повече враговете ти се усилват и стартират мръсотиите. Особено посредствеността, когато се впрегне… Понякога ми е доста мъчително за Муки. Знам, че щерка ми има гений, само че нямаше метод. Муки беше гръмоотводът, по този начин както в миналото бях аз на моята свекърва Мария Грубешлиева и на Людмил Стоянов. Те бяха огромни писатели и общественици и всичко се стоварваше върху мен. Имаха и доста пари… В момента, в който се откъснах от тази фамилия, ми потегли.

Повтарям си грешките, несъмнено. Ако не ги повторя, няма да съм аз. Човек е подобен, какъвто се е родил.

Възмущавам се доста от подлостите. Дразня се, когато някой некадърник се е наредил на първа линия или пък се чуди какви мръсотии да прави на хората, с цел да изпъкне. Да, подлостта и лицемерието ме нервират. Много свят съм видяла и през доста тиня съм минала. Мога да кажа обаче, че съм изчистила всевъзможни отпадъци към себе си и виждам да не обръщам внимание на разните му връзки към мен или изявления.

От книгата   " Една хала на 90 "  и изявления пред медиите
Снимки ~ Стоянка Мутафова на 93 на сцената на Сатиричния спектакъл (02.02.2015 г.), © Bulphoto; заглавна © БГНЕС

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР