Знаково депутатите от ДПС и ГЕРБ-СДС излязоха от залата по

...
Знаково депутатите от ДПС и ГЕРБ-СДС излязоха от залата по
Коментари Харесай

Вотът на недоверие се препъна в прегласуване и липса на кворум

Знаково депутатите от Движение за права и свободи и ГЕРБ-СДС излязоха от залата по време на вота на съмнение. Така от общо 127 дали своят вот " за " бяха 66 народни представители, " срещу " - 61. Никой от двата тима не събра нужните 121 гласа за събаряне или избавяне на кабинета. 

Вотът беше импортиран с подписите на " Българска социалистическа партия за България ", " Възраждане " и " Има Такъв Народ " поради неприятно ръководство, съгласно тях във връзка с защитата и сигурността на страната.

Депутатът от Българска социалистическа партия Георги Свиленски прикани, в случай че в действителност ГЕРБ и Движение за права и свободи са срещу това " пропутинско " ръководство, да влязат в залата и да го покажат с гласоподаване. По негово искане ръководителят на Народното събрание Росен Желязков даде 15 минути отмора преди прегласуване. 

След нея от ГЕРБ и Движение за права и свободи още веднъж отсъстваха, а социалистите желаеха инспекция на кворума, само че при нея не се записаха. Така 64 регистрирани в залата не доближиха за събиране на кворума и Росен Желязков даде втора отмора, след която още веднъж ще ревизира дали в пленарната зала има задоволително депутати, с цел да продължи съвещанието. До искане на инспекция на кворума се стигна, откакто Свиленски настоя прегласуването на вота на съмнение да се организира на следващия ден поради отсъствието на ГЕРБ и Движение за права и свободи.

И след втората отмора кворумът не беше събран, защото се записаха единствено ПП-ДБ и самостоятелният Радостин Василев, общо 63 депутати. ГЕРБ и Движение за права и свободи не се завърнаха в пленарната зала, а цялата съпротива не се записва. 

" Поради липса на кворум закривам съвещанието ", разгласи Росен Желязков и удари звънеца.

Вчера дебатите по вота продължиха близо пет часа ().

За да мине в пленарната зала, е задоволително нормално болшинство. От ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи още през вчерашния ден обявиха, че ще застанат зад държавното управление и няма да поддържат вота. 

При това състояние, гласовете на вносителите от Българска социалистическа партия, " Възраждане " и Има Такъв Народ са незадоволителни.

Преди да стигнат до гласуването на вота, депутатите взеха решение да енергийните вноски при импорт и транспорт на природен газ за пренос с генезис от Русия да се дължат от ползвателите на газопреносната мрежа, а не от оператора. Това стана с промени в Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна (). 

Изслушани бяха и министърът на енергетиката Румен Радев и министър председателят Николай Денков по отношение на обстановката с неработещата от пролетта на 2022 година ПАВЕЦ " Чаира " ().

Народното събрание разиска и законопроект, предусещащ отпадане на дерогацията за съветски нефт в период от три дни. Управляващата коалиция дружно с опозицията я резервира, като отхвърли предлагането на ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи (). Именно по-късно гласоподаване пристигна ред и на вота на съмнение, при който депутатите на Бойко Борисов и Делян Пеевски излязоха от залата. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР