Знакова скулптура на бронзов козел от миналото беше възстановена във

...
Знакова скулптура на бронзов козел от миналото беше възстановена във
Коментари Харесай

Възстановиха статуята на късметлийското козле във Варна

Знакова статуя на бронзов козел от предишното беше възобновена във Варна. Новата пластика е сложена на същото място, откъдето беше открадната преди години.

Пластиката на алпийския козел, сложена в алпинеума на Морската градина, от няколко дни притегля вниманието на всички, преминаващи оттова. В средата на 90-те години на предишния век от това място изчезна обичаният на генерации деца бронзов козел, който още може да се види в старите фамилни фотоси на доста варненци.

Фигурата е дело на известния ваятел Христо Боев, а новата пластика е направена от Живко Дончев.

" То е огромна чест да го създадем. Липсваше от дълго време на варненци, а е и предизвикателство, тъй като към този момент имаше един прекрасен козел на Христо Боев и беше доста значимо да създадем подобен козел, където хората също да го харесват. Емоцията е огромна. Аз доста от нещата, които върша са мощно прочувствени, до момента в който ги работя. Направихме алпийски козирог. Така взехме решение и се харесва. Варненци идват да се снимат с децата си и е огромна атракция. Слагат такива животни на всички места по света. Обикновено са в натурален размер или малко над естествения размер ", разяснява Живко Дончев, ваятел.

Новата пластика разсънва у доста варненци мемоари от детството и младостта им.

" Беше доста огромна наслада за варненци и едно от емблематичните
местенца, където можехме да си създадем фотоси тъй като да се покажеш дружно с козела, то беше: " ехейй ", ти си се качил в Алпите и си направил нещо изключително. Но това, което ми прави усещане е, че Морската градина на Варна има няколко места, на които наложително в случай че човек е от Варна или е пристигнал тук и към този момент децата му израстват във Варна, си прави там фотоси. Това наложително са входът на морската градина, фонтанът със сирените на Кирил Шиваров, мостът на желанията и в този момент към този момент, популярност богу, и новият козел ", съобщи Бистра Варнева, публицист.

За нас беше празник като дете да ни водят тук до козела, до всички хубави неща, които имаше мостчето, спомня си библиотекарят Живка Минева.

" Специално Алпиниумът е нещо, което е обвързвано с моето юношество. Тъй като брачният партньор ми е моята ученическа обич и това беше мястото. Той живееше в един различен квартал, аз си живеех в Аспарухово, това беше мястото, където ние си правихме срещите. Тук си свирихме, тук си пеехме ", споделя Минева.

Днешните деца не помнят остарелия бронзов козел, само че пък имат новия, който ще влезе в техните фотоси и сантиментални истории, за които един ден ще описват.

Репортер: Даниела Цекова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР