Знаете ли какво се случи през миналата седмица? Една криптовалута,

...
Знаете ли какво се случи през миналата седмица? Една криптовалута,
Коментари Харесай

Масова истерия при рипъла

Знаете ли какво се случи през предходната седмица? Една криптовалута, която оставаше малко по-встрани от инвеститорските погледи и за която писахме, че може да е криптовалутата на бъдещето - изригна.

След като се търгуваше при равнища от 25 цента за брой при започване на седмицата, рипълът завърши седмицата, при равнища от над 70 цента за брой. Или покачване от близо 3 пъти, освен това единствено за една седмица.

Големият проблем бе, че когато рипълът, преодоля сериозно равнище на опозиция от 40 цента, което бе явен признак, че повишаването й може да продължи, тя действително не можеше да се купи от вложителите.

Брокерите, предлагащи търговия със CFD-та върху рипъл, които най-често бяха маркет-мейкъри (такива печелещи от загубата на инвеститорите), стопираха изцяло, или ограничиха оптимално броя на рипъли, които всеки вложител може да закупува.

Те се усетиха, че криптовалутата може да изригне и това да им навлече съществени загуби, тъй като над 95% от криптовалутата се купува, а не се продава от вложителите. И заради тази причина, просто стопираха да я оферират.

Оказа се, че вложителите няма от къде да си купуват рипъли. Криптоборсите изпитаха съществени проблеми по отношение на напора на вложители, които желаеха да си купуват криптовалути, с началото на търговията на фючърси върху биткойн - през миналата седмица и забавиха съществено процедурата за разкриване на сметки при тях.

Това на процедура, изцяло ограничи достъпa на вложителите до търговията с криптовалути и надлежно рипъл. Или вложителите, които желаеха да си купят рипъл, даже и макар сериозното повишаване на валутата, на процедура бяха отрязани от опция да си я купуват.

Пазарната капитализация на рипъла, на процедура се увеличи към 3 пъти, единствено за седмица, достигайки близо 30 милиарда $, по отношение на към 10 милиарда при започване на седмицата. Сега тя заема близо 10% от общата капитализация на биткойна, откакто съотношението й бе под 3.5% в понеделник на предходната седмица.

Междувременно, мощното повишаване и при останалите криптовалути, направи по този начин, че сумарната им капитализация да премине психическата граница от 500 милиарда $ и да доближи цели 560 милиарда $.

Напълно разумно е да се чака волатилността при рипъла и останалите криптовалути да продължи и през идващите седмици до края на годината. Инвеститорите обаче не трябва да не помнят, че посоката им не е единствено една и постоянно след поскъпвания от сходен магнитуд, не рядко следват и съществени корекции.

 Снимка 330888
Източник:

Също по този начин има още един тъничък миг при криптовалутата. На пръв взор пазарната капитализация на криптовалутата при равнища от 30 милиарда $ може и да ви наподобява дребна, спрямо да кажем биткойна. Трябва да имате в поради, че това което виждате като пазарна капитализация, е единствено половината част от истината.

Издателят на рипъла, е заречен, че през идващите 4 години, ще издава по 500 млн. броя нови рипъла всеки месец. Или това е ново предложение в размер на 350 млн. $, което би трябвало да бъде всмукано от пазара, единствено с цел да се резервира цената пра актуалните равнища. В последна сметка, след 4 години и половина се чака да има общо 100 милиарда рипъла, което е дадено да е оптималното количество на рипъл в обращение.

Да, само че тук проблемите стават няколко. Първо и най-важно е дали издателят ще съблюдава обещанието си. И няма да кажем да издаде 150 милиарда рипъла. Второ, дали след 4 години, няма да реши, че ще издаде още 100 милиарда рилъла. И трето при 100 милиарда рипъла, при настоящи равнища на криптовалутата, пазарната капитализация на рипъл, би била 75 милиарда $.

За съпоставяне, втората най-голяма криптовалута сега - етериумът сега е с пазарна капитализация от близо 70 милиарда $... Така че, в случай че въпреки всичко намерите някой брокер, който да ви предложи да си купите рипъл, би трябвало да сте извънредно деликатни. Маржин търговията, или търговията, при която вземате средства назаем от вашия брокер, покачва освен размера на вашите облаги - само че и на загуби!
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР