Знаете ли, че в смартфона ви има злато? И сребро?

...
Знаете ли, че в смартфона ви има злато? И сребро?
Коментари Харесай

5 причини защо е важно да рециклираме смартфона си

Знаете ли, че в смарт телефона ви има злато? И сребро? И още доста други значими и скъпи материали. Някои от тях, обаче са по-вредни, като химикалите в батериите да вземем за пример. Количеството им е малко, с цел да са от ценова полза за отделния човек, само че събрани дружно имат съществени стойности.

Например изследване от 2019 година на Closing the Loop демонстрира, че 70% от жителите на Нидерландия имат най-малко един необработен остарял смарт телефон вкъщи. А разбор на reBuy от 2020 година открива, че в Швеция има приблизително по 1.31 неизползвани смарт телефона на човек. Анализът на reBuy покрива 27 страни и открива, че единствено в тях общото тегло на неизползваните мобилни телефони е 23 964 тона, или към 138 сини кита.

Това са милиони устройства, които седят неизползвани в шкафовете. Някои от тях се пазят за „ запаса “, само че множеството са изцяло забравени. Ето пет аргументи за какво е значимо да рециклираме старите и ненужни устройства – таблети, умни часовници, преносими компютри и несъмнено – смарт телефони.

Много и скъпи материали са неизползвани

Според данни от BBC Future 1 млн. мобилни телефона обезпечават към 16 тона мед, 350 кг. сребро, 34 кг. злато и 15 кг. паладий. Средно от един телефон могат да се извлекат към 60 разнообразни материала. Повечето от тях могат да се рециклират, преработят и употребяват наново. И много производители към този момент го вършат, което пести скъпите земни запаси.

Премахват се рискови отрови

В модерната електроника има и не малко нездравословни субстанции, изключително в упоменатите към този момент акумулатори. При преработването на устройствата тези химикали се обработват по безвреден метод и няма да застрашат здравето на хората или природата.

Намаляват се нездравословните излъчвания

Производството на електроника е комплициран и безценен развой, който също е обвързван с още запаси. Това генерира нездравословни излъчвания, които въздействат на околната среда. И освен това. Изхвърлянето на тези устройства на боклука, също способства за неподходящото въздействие върху околната среда, така като те или би трябвало да бъдат сортирани и изнесени от сметищата, или остават там и химикалите им може да навлязат в атмосферата.

Именно по тази причина Европейският съюз неотдавна одобри закон за единно зарядно за мобилните устройства. На година европейците изхвърлят сред 11 000 и 13 000 тона зарядни. Всичко това вреди на здравето на планетата и хората в дълготраен проект. Неприятните последствия могат фрапантно да се понижат посредством преработване.

Пести се сила

Целият развой по добиване на нови материали от Земята, обработката им, доставките им до заводите, производството на устройствата и така нататък генерира освен повече нездравословни излъчвания, само че и изразходва повече сила, в сравнение с процеса по преработване.      

Може да е преференциално и за всеки консуматор

Рециклирането на остаряла техника е потребно освен за Земята, само че и за портфейла. През октомври т.г. да вземем за пример Yettel предлага, като актуалните и нови клиенти на телекома могат да върнат остарял телефон, таблет или смарт аксесоар и да получат отстъпка до 200 лева при пазаруването на ново устройство с двугодишен абонаментен проект. При това няма значение дали връщаното устройство работи или не. Това е превъзходен метод да оползотворим неизползваната електроника и да помогнем на околната среда, до момента в който спестим пари.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР