Знаете ли, че в различни краища на света съществуват истински

...
Знаете ли, че в различни краища на света съществуват истински
Коментари Харесай

Пет принципа за разпознаване на фалшивите новини

Знаете ли, че в разнообразни краища на света съществуват същински ферми за подправени вести, в които хиляди чиновници измислят погрешно наличие за да объркат или дезинформират избрани групи от читатели. Или че през днешния ден има цели мрежи от стотици сателитни уеб сайтове с безсмислено наличие, които съществуват с единствената цел да дават линкове към действителни интернет планове и да подобрят позициите им в онлайн търсачките. Не е изключено да сте попадали на такива страници, без даже да сте го осъзнали.

„ В наши дни подправените вести се трансформират в същинска промишленост, която основава работни места и даже от време на време заплаща налози, а пострадали са както потребителите, по този начин и интернет като цяло, тъй като доверието към информацията в световната мрежа спада непрестанно “, споделя Добромир Панов, притежател и шеф на българската уеб организация Промо Пойнт ООД, която от години учи видовете недостоверна информация в интернет и опциите за нейното различаване. В свое ново изследване по тематиката екипът на компанията разказва пет ефикасни метода за справяне с този проблем.

Не се подвеждайте по шокиращи заглавия

Освен в случай че в никакъв случай не сте употребявали интернет, вие най-вероятно сте се сблъсквали със заглавия, включващи голям брой удивителни знаци, думи като „ потрес “, „ смут “ или такива, напълно изписани с основни букви. Тези заглавия имат за цел да ви повлияят и да ви стимулират да кликнете на линка. И точно това е последното нещо, което би трябвало да вършиме, когато попаднете на тях.

Не бързайте да кликате

Проблемът е, че колкото и впечатляваща да ви се коства информацията, която ви се сервира, е доста допустимо когато отворите съответния уебсайт, да откриете, че тя не е вярна. За страдание обаче към този момент ще е късно, за какво вие сте генерирали посещаване на уеб страницата, което точно е и неговата цел. Много по-добра концепция е вместо да кликнете незабавно, просто да потърсите същата информация в други уеб източници. Така да вземем за пример, в случай че попаднете на впечатляващо заглавие в интернет, че аероплан се е разрушил на варненския плаж и нито една от огромните български медии не е отразила новината, значи такава вест просто няма.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР