Знаете ли, че средностатистическият древен римлянин е употребявал повече фаст

...
Знаете ли, че средностатистическият древен римлянин е употребявал повече фаст
Коментари Харесай

Бързо хранене по древноримски

Знаете ли, че средностатистическият античен римлянин е употребявал повече фаст фуд, в сравнение с актуален гражданин на Ню Йорк? Да, в Древен Рим имало заведения за бързо хранене (фаст фуд), единствено че се наричали с красивото име „ термополи “.

За разлика от гърците, античните римляни постоянно се отказвалид а си подготвят храна у дома, в някои домове даже нямало кухни. Затова на улиците на всеки град имало голям брой базари за хранене, в които се предложило евтина и известна храна. Точно като в актуалните фаст фуд заведения на всеки ъгъл!

Гражданите можели на бърз крайник да хапнат горещо хлебче с месо, завито в лозови листа. Освен това правили и ястие, доста напомнящо на хамбургер – питка от говеждо с орехи, която наложително яли с самун. На известност се радвали и питки от тесто, намазани със зехтин, които били употребени като паница, в която слагали части месо и зеленчуци – прототипът на пицата!

Руини на заведения за бързо хранене по древноримски се съхранили да вземем за пример в Помпей. Във вътрешността на пространствата котли, в които се приготвяла храната, а вместо прозорци, били инсталирани преносими загради, затварящи се единствено нощем. Услугата доставка на храна за у дома също била измислена още в Древен Рим – няма нищо ново на този свят!

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР