Знаете ли, че на ден сме лъгани над 200 пъти?

...
Знаете ли, че на ден сме лъгани над 200 пъти?
Коментари Харесай

Как да разпознаваме лъжата

Знаете ли, че дневно сме лъгани над 200 пъти? Изследвания потвърждават, че в един десетминутен диалог ние биваме лъгани към 2-3 пъти. В тази публикация ще разберете повече за видовете неистини, претекстовете зад тях и по какъв начин може да се научим да разпознаваме признаците на неистина.

Трите вида неистини:

1. За наша персонална полза. Прибягваме към тези неистини, с цел да се представим като по-умни, по-успели пред близките или с цел да се представим като почтени в дадена обстановка.

2. За непозната полза. Този вид неистини са изключително известни, употребяват се в 25% от случаите. Някои ги назовават още “бели неистини ”. Използваме ги, когато желаеме да защитим възприятията на другите и да може да изградим връзка с тях.

3. За наша и непозната полза. Когато желаеме и “вълкът да е утолен и агнето цяло ”, използваме смесен метод сред останалите два вида неистини.

В всекидневието хората разпознават лъжите с 54% успеваемост. Това значи, че в едвам от половината от случаите средностатистическият човек може да улови знаците за неистина, разчитайки само на своята вътрешен глас.

Добрата вест е, че това е умеене, което може да бъде усвоено и посредством вярното образование да увеличите разпознаването на лъжите в до 90% от случите. Точно това е и една от главните действия на нашия екип в “Наука за хората ”. В тази публикация, особено за “Труд ”, ще ви разкрия препоръки, които ще ви бъдат от изгода, само че би трябвало да ви предупредя нещо значимо.

Веднъж щом усвоите това умеене, няма връщане обратно. Ще започнете да забелязвате неща, които до момента не сте забелязвали. Представете си фотография, която е фокусирана единствено в една точка, а всичко останало е размазано. Сега си представете същата фотография, само че в цялостен фокус на цялата картина. Точно подобен е резултатът от сходно познание – ще виждате цялата картина и всички елементи, които са били пред очите ви, само че не сте подозирали за съществуването им.

Ще ви показва информация в общ проект, с цел да добиете визия за многото аспекти, които включва методът по разкриването на лъжата.

Стъпка 1. Подготовка. Изграждане на база.

Това е основополагаща стъпка. Отделете ѝ колкото време е належащо, с цел да осмислите процесите, които се изискват. В нея се дефинира базовото държание, което показва даден човек, когато е в естествена конюнктура и нищо не го заплашва или напряга. Точно това е методът, по който наподобява и когато споделя истината. Базовото държание обгръща лицевите изражения, които прави, до момента в който изслушва и до момента в който приказва. Как си държи главата. Каква поза на тялото заема. Как си служи с ръцете. Как се движи в пространството. Ключовото е да можете да се научите да разпознаете смяната, когато тя настъпи.

Пример: Промяна следим, когато един човек нормално употребява доста жестове и непрекъснато се старае да илюстрира казаното посредством ръцете си. В един миг го попитате “Какво прави нощес ” и той ненадейно застива, оставяйки ръцете си неподвижно в скута, до момента в който смотолевя нещо. Това е смяна, която е забележима и доста контрастна. Същото важи и в противоположен вид. Ако човек е доста обран в жестовете си, само че когато му зададете стеснителен въпрос, стартира да ръкомаха и да се старае да ви “разсее ” с многословни пояснения.

Стъпка 2. Глас

Определянето на базовото държание включва с изключение на езика на тялото и метода, по който звучи гласът. Обърнете внимание на тона на гласа – приказва ли с висок или невисок звук. Типът изказ и думите, които се употребяват. Какви видове речеви тикове има (например тиктакане с език, примляскване и т.н.). Правете това напълно като наблюдаване, без да осъждате. Целта е да можете да забелязвате смяната в държанието, когато тя настъпи.

Стъпка 3. Емоционално базово държание

Това е най-трудната стъпка, тъй като от наблюдаващ поемате ролята на подстрекател. Тук би трябвало да можете да определите измененията, които настъпват в прочувственото базово държание в обстановка на мощна страст, само че все пак, не толкоз мощна и разтърсваща, че човек да се пробва да лъже. Засягат се тематики, които вълнуват. Това може да са деца, домашни любимци, обичано занимание и така нататък В тази стъпка задавате въпроси, посредством които да видите по какъв начин се трансформира базовото прочувствено държание, според дали става дума за прочувствена и деликатна тематика (но не прекомерно деликатна).

Стъпка 4. Жестове, които подсказват неистина

Всяка една от стъпките изисква изключително внимание, както е и при тази. И тук важи правилото – не бързайте. Недейте да заключвате, че някой лъже единствено тъй като си потърква носа. Ако е пролетен сезон е доста евентуално този човек да има алергия, поради която има нужда непрекъснато да се почесва. За да изострите вниманието си, че някой лъже, то би трябвало да сте попаднали на няколко сигнала за неистина (клъстър). Но в други случаи потъркването на носа може да е съвсем сигурен знак за неистина. Научни проучвания са потвърдили, че по време на изричане на неистина, хората отделят минимално количество секрет от носа, което е безусловно невидимо за близките, само че съумява да погъделичка лъжеца и да го предизвика да си потърка издайнически носа. Така че няма нищо несъмнено, в случай че съдите единствено по един единствен фактор.

Лъжата кара тялото инстинктивно да желае да се отбрани от надвисналата заплаха. Мозъкът регистрира високите равнища на стрес и се старае да даде сигнал за паника на тялото, с цел да избегне отрицателните последствия от изричането на неистина. Това се следи посредством напълно действително физическо или вербално отдалечаване от темата/обекта.

Това може да се изрази в блокиращо държание: блокиране на погледа (гледане в земята, прикриване на очите с ръце), блокиране на торса (извръщане настрани).

Дистанциране: Наклоняване на тялото обратно, завъртане на главата встрани, компактно облягане на облегалката на стола, отстъпването обратно.

Пример за подчинение обратно: По време на речта си, в която твърди, че е почтен във връзка абсурда Уотергейт, президентът Ричард Никсън безусловно отстъпва крачка обратно сега на изричането на изречението “Аз не съм лъжец ”.

Сигнали от самостоятелната нервна система: промени в дишането, звучно преглъщане, пресъхване на устата, изпотяване, изчервяване/пребледняване.

Ще отбелязвам за последно концепцията за вербалното разграничаване. То може да се изрази в смяна на времената и наричане на хора с цялостните им имена или неналичието на име.

Пример за вербално разграничаване: Бил Клинтън назовава Моника Люински “тази жена ”, когато е запитан дали е имал полови връзки с нея.

Пример за смяна във времената: По време на следствие на изчезнала жена нейният брачен партньор декларира “тя беше чудесна брачна половинка ”. Тогава проверяващият служител на реда приема това за сигнал, че нещо не е наред, тъй като един брачен партньор, чиято жена е изчезнала ще се надява до последно, че тя е жива и ще се върне при него. По-късно се открива, че брачният партньор е умъртвил брачната половинка си. Затова, без да подозира, се е издал, като е говорел за нея, към този момент в минало време, вместо в настоящо.

Има още редица фактори, които може да са сигнал за неистина. Важното е да не избързвате в крайните решения. Постарайте се да ревизирате хипотезата си посредством деликатно наблюдаване, следващи диалози и по опция потвърждаване на информацията от разнообразни лица и гледни точки.

 44432997_1579354492209754_6415375693504315392_n-1 * Авторката е съосновател на „Наука за хората“ – компания, която дава образования и консултантски услуги в областта на обществената динамичност, невербалното държание, построяването на имидж, развиването на умения за водене на договаряния и така нататък Има опит в областта на рекламата, продажбите и корпоративните образования. Работи директно с политици и хора, занимаващи се с разнообразни бизнес действия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР