Знаете, че тази година капиталовата програма, която бяхме заложили беше

...
Знаете, че тази година капиталовата програма, която бяхме заложили беше
Коментари Харесай

Финансовият министър за бюджета: Намаляването на капиталовата програма от 12 на 10 млрд. лв. не би създало драматични проблеми

Знаете, че тази година финансовата стратегия, която бяхме заложили беше 8 милиарда лева - това са от всичките типове строителство, пазаруване на техника и по този начин нататък в страната, в това число и за общините. За следващата година я бяхме нараснали доста. Бяхме я създали 12 милиарда лева, т.е. с 50 % повече в сравнение с е тазгодишната. Това, което виждаме все още е, че за жалост 8 милиарда лева не се извършват изцяло, тъй че да се понижи от 12 на 10 милиарда лева, което отново е 25 % нарастване, не би основало трагични проблеми. За момента, това, което сме се разбрали е корекциите да бъдат единствено там. Оттам нататък в случай че се наложи нещо сред първо и второ четене, чакам да е относително минимално. Това сподели в Благоевград финансовият министър Асен Василев по отношение на държавния бюджет за 2024 година, съобщи кореспондент на " Фокус “.

Министър Василев разяснява, че това, което е било направено е 2.4 милиарда лева, които не са били авансово планувани в истинското обмисляне и са били поставени от новата вноска на газа, да отпаднат от общата рамка на бюджета.

На въпрос, обвързван с мненията на опозицията, че ще има огромен недостиг в образованието и културата, министър Василев уточни, че това, което чува е че всички са извънредно удовлетворени. " Знаете, резервира се 125 % на учителските заплати, доста са увеличени парите за просвета и висше обучение. В културата също има доста увеличеие на парите. Има 15 % нарастване на стандартите, настрана има едни 28.5 млн. лева, които са за действителна активност по методика на Министерството на културата. В петък организирахме среща с Асоциацията на библиотеките, музеите и читалищата. Те споделиха, че желаят да ревизират каква планова подготвеност имат и да се работи по-активно, с цел да могат тези средства в действителност да стигнат до тях. Както знаете 2021 година дадохме 12 млн. лева, само че те се върнаха, тъй като Министерството на културата не съумя да се провежда. Обещахме им да помогнем “, акцентира той.

По отношение на общините, финансовият министър акцентира, че в никакъв случай не ги е делил на " наши и ваши “, като за образец уточни 2022 година, когато над 210 общини са получили финансиране.

Относно финансовото положение на общините след локалните избори, министър Василев сподели, че има общини, които са в положително финансово здраве, има и такива, които са банкрутирали, а 8 общини ве1е са включени в оздравителна стратегия. За Благоевград коментарът му беше, че фактически има притеснителни моменти по повод финансовото положение на общината, само че ситуацията не било трагично.

По отношение на дерогацията, финансовият министър Асен Василев сподели, че не чака покачване на цените. 

" Знаете, че още преди месец и половина Народното събрание одобри закон, с който поетапно би трябвало да се понижи използването на съветски нефт. От 1 януари се не разрешава износа на съветски нефт, само че в случай че има неруски нефт, те могат да си изнасят, това просто ще форсира прекосяването към неруски нефт ", добави той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР