Значително по-висока цена за изграждане от официално обявената, както и

...
Значително по-висока цена за изграждане от официално обявената, както и
Коментари Харесай

"Домът на футбола" в Бояна: поскъпнал и на загуба

Значително по-висока цена за създаване от публично оповестената, както и финансови загуби за сдружението, което стопанисва обекта. Това е резултатът за, както в БФС назовават футболната база в Бояна, близо пет години след откриването ѝ.

Изградена в главната си част с пари от УЕФА, тя трябваше да обезпечи отлични условия освен за националните тимове, само че и за клубове и даже фенове.

В дните преди конгреса на футболния съюз (на 12 октомври) базата се оказа в центъра на кандидатпрезидентската акция. Вниманието на първо време притегли Димитър Бербатов, който съобщи, че БФС е ипотекирал остарялата си постройка на ул. " Иван Асен " в София, с цел да тегли заем, защото парите за построяването били незадоволителни.

Петър Величков, който е член на актуалното управление на БФС и е в екипа на Бербатов,.

В понеделник уеб сайтът показа документи, съгласно които УЕФА е отпуснала 11.5 млн. евро, а не 9.5 млн. евро, както беше оповестено при откриването въз основата на 17 ноември 2016 година А също и че, реализатор на градежа на постройките и прилежащата инфраструктура е консорциум " Промишлено строителство - Водстрой ", свързван с някогашния народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски.

Тези изказвания върнаха тематиката за значимостта въз основата за българския футбол и за метода ѝ на ръководство. Годишният отчет за активността на сдружението " Национална футболна база ", което е благосъстоятелност на БФС, демонстрира загуби и за 2019 година и за 2020 година, сочи инспекция на " Дневник ".

От него се схваща, че за малко повече от година Съветът на шефовете на сдружението е променян три пъти.

" Дом на футбола " или разкош за защити

При беше обявено, че оборудването е издигнато за 10 млн. евро, от които 9.5 милиона са пристигнали от УЕФА. На събитието участва и президентът на УЕФА Александър Чеферин, който насочи похвали към президента на БФС Борислав Михайлов.



Сега се оказва, че цялостната стойност на построяването е доста по-висока. " Стойността на плана е 30 млн. лв. - към 15.5 млн. евро. Не единствено че не липсват пари, само че и не доближават. Затова теглихме заем в размер на 3.2 млн. лв., който след това през 2019 година беше погасен и ипотеката беше заличена. Тези документи (публикуваните от bird.bg) са към избрана дата. Фирмата ( " Водстрой " ) е определена след организира конкурс, на който участваха едни от най-големите строителни компании. Спечели тази с най-ниската оферта. Всичко е неколкократно тествано, в това число от органите на УЕФА ", сподели вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев в предаването " Лице в лице " по Би Ти Ви.

Бербатов и екипът му обявиха, че е можело базата да бъде доста по-евтина, а спестените средства от бюджета на БФС да бъдат вложени в други насоки за развиване на футбола.

Съмненията към метода на ръководство въз основата започнаха още след откриването ѝ, поради изказванията, че. Нещо, което от БФС не престават да отхвърлят.

Наскоро Величков съобщи, че БФС има да получава наеми от първия наемател на хотела, който е наказан, само че по думите му се е оказала " куха компания ". Отделно, той съобщи, че футболният съюз не е събирал такси за ток и вода от идващите наематели.

Според доклада " Национална футболна база " ЕАД е отдала през 2020 година на трети лица ресторанта на мансардния етаж на възстановителния център и самия център за възобновяване и отдих. Отделно, почасово се отдават за прилагане три огромни терена и един дребен, както и многофункционална зала.

" Дневник " потърси БФС с въпроси по тематиката, само че не получи отговор. Източник, непосредствен до ръководството на футболния съюз, заяви пред " Дневник ", че първият наемател на хотела, който е имал активност през 2017 и 2018 година, е наказан и дължи малко над 30 хиляди евро плюс към 4000 лв. разходи по делото.

Той удостоверява думите на Величков, че не са начислявани такси за ток и вода на наемателите, като това се оказало неточност на администрацията, която била отнесена до изпълнителния комитет през 2020 година и незабавно са взети ограничения. В резултат е реализирано съглашение с наемателите за погасителен проект, като към този момент са изчистени 11 вноски и остават още шест, които би трябвало да са изчистени до края на годината.

Източникът на " Дневник " твърди, че ръководството въз основата стъпва върху бизнес проект, квалифициран от външен съветник. Резултатите обаче демонстрират неприятни финансови резултати - загуби от 52 хиляди лв. през предпандемичната 2019 година и от 148 хиляди през 2020 година

За 2019 година разноските за активността са в размер на 612 хиляди лв., а приходите са 554 хиляди. През 2020 година разноските са 442 хиляди лв., а приходите - 294 хиляди.

От юли 2020 година насам сдружението е имало три разнообразни състава на Съвета на шефовете. Източникът на " Дневник " даде пояснение, че това се дължи на пенсионирани чиновници.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР