Значителна лавинна опасност има в планините заради затоплянето на времето,

...
Значителна лавинна опасност има в планините заради затоплянето на времето,
Коментари Харесай

Лавинна опасност в планините заради затопляне на времето

Значителна лавинна заплаха има в планините поради стоплянето на времето, заяви NOVA. Ски зоната над Банско е цялостна с туристи, а специалистите предизвестяват всички скиори и сноубордисти да се въздържат от каране отвън пистите.

Снегът от последните няколко дни, в композиция със мощния вятър е основал подли условия в подветрените скатове в подножието на билата.

„ Част от скатовете са издухани съвсем до твърди, заледени сектори. Това също е рисково. Хората би трябвало да се пазят освен от лавините. Преценката и за другите неща също би трябвало да е съответна. След северозападния вятър на противоположните скатове с южно-югоизточно ревю е допустимо да има акумулации и то изключително под планинските била, директно под тях”, сподели Анди Балевски от Българската лавинна асоциация.

Въпреки че лавинната заплаха не е от най-висока степен, специалистите предизвестяват, че свличания на снежни маси са вероятни на всички места отвън пистите.

„ Инциденти стават и при втора и при трета степен. Много е значимо да не се не помнят разпоредбите за сигурност. Има опция на някои скатове или зимни направления, където не е преминавано този сезон да се получат проблеми с лавините”, сподели още Балевски. Условията на пистите сега са съвършени. „ От доста години не сме имали такива условия, пистите са съвършени. Обозначаването също е доста значимо. Коридорът е изработен доста хубаво и е ясно от кое място до каква степен е ски зоната. Хората би трябвало да са наясно къде е границата. Местата където има лавинна интензивност са обозначени със специфични знаци. Тази организация е доста значима. В тази ски зона имаме усъвършенстване всяка година”, уточни Анди Балевски.
Знаците за рискови сектори и лавини са сложени на границите на ски зоната и не би трябвало да бъдат подценявани, поучават експертите.

Източник: NOVA
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР