Значителна част от обществото, старият и новият елит, са недоволни

...
Значителна част от обществото, старият и новият елит, са недоволни
Коментари Харесай

Зеленски губи контрол. Украйна е поставена пред тежък избор

Значителна част от обществото, остарелият и новият хайлайф, са недоволни от желанието на ръководителя на киевския режим да концентрира цялата власт в ръцете си и неспособността му да изведе страната от рецесията. Говори се за „ трети Майдан “. Кой тъкмо желае да смъкна Зеленски?

Втори фронт

Още през есента на 2021 година в Украйна се образува необятна опозиционна коалиция. Дори заподозряха скрит план. На първо място показаха олигарха Ринат Ахметов. Неговият рейтинг тогава беше 17,4%, до момента в който този на някогашния президент Петро Порошенко беше 15,5. Към тях може да се причисли и ръководителят на Асоциацията на украинските градове, кметът на столицата Виталий Кличко. На този декор доста специалисти се съмняваха, че Зеленски ще бъде избран отново, а някои не изключиха предварително гласоподаване.

В изискванията на СВО известността на Зеленски, който се трансформира в знак на украинската опозиция, внезапно набъбна. Противниците му заеха изчаквателна позиция. Но в този момент започнаха да подхващат дейни дейности.

На първо място, това е резултат от неуспеха на „ контраофанзивата “, която екипът на Зеленски популяризира в целия свят повече от шест месеца. Рейтингът на Зеленски падна от 80-90% до малко над 30. Осъзнавайки, че нещата могат да станат още по-зле, той направи опит да провежда идващите президентски избори през 2024 година, с цел да завоюва нова легитимност, употребявайки остатъците от известността си. Представители на президентската канцелария и партия „ Слугата на народа “ няколко пъти пробваха водите посредством локални медии, само че се оказа, че опозицията освен е подготвена да одобри предизвикването, само че към този момент има и собствен претендент – главнокомандващия на ВСУ Залужни.

А Зеленски внезапно преразгледа тактиката, като сподели, че „ в този момент не е време за избори “. Беше обаче прекомерно късно. Неговите съперници намерено се опълчиха на тоталната готовност, ширещата се корупция и привидния авторитаризъм. Кабинетът на президента разгласи опит за прелом, от който, несъмнено, Русия ще се възползва. Въпреки това опозиционните водачи не престават да се придържат към своята линия.

Кой кой е

Коалицията е следната: Порошенко и неговата партия „ Европейска взаимност “, Кличко, олигарсите Игор Коломойски (в затвора) и Томас Фиала, кметове на огромни градове, в това число Харков, Одеса, Днепър (Днепропетровск) и Лвов. Както и разнообразни организации с нестопанска цел, които се борят с корупцията, защото на Запад гласовете на тези, които подозират обкръжението на Зеленски в кражба на финансова, филантропична и военна помощ, стават все по-силни. Освен това недоволството назрява измежду военните, които получават явно невъзможни, самоубийствени заповеди.

Позицията на Зеленски се улеснява от обстоятелството, че съперниците му към момента не координират добре дейностите си. А Залужни към момента мълчи за политическите си упоритости. Въпреки че, съгласно рейтинговата организация, неговата условна партия би спечелила 36% на парламентарните избори, до момента в който тази на Зеленски би получила едвам 26,7%. Освен това 82% от интервюираните персонално се доверяват на генерала.

Зеленски също настрои доста западни медии против себе си. В края на краищата той на процедура изнудва своите „ сътрудници “ с обстоятелството, че в случай че не му дадат десетки милиарди за оръжие, самите те ще би трябвало да водят война с Русия. След неуспеха на „ контраофанзивата “ американските и европейските издания задават въпроса къде отидоха парите на данъкоплатците и коства ли си да се продължава с поддръжката на режима в Киев в същия размер.

А Западът е доста доброжелателен към Порошенко и Кличко. И не е толкоз елементарно за Зеленски да ги изпрати в пандиза, макар че има аргументи за това. Така някогашният президент е забъркан в делото на Виктор Медведчук по отношение на продажбата на въглища от ДНР и ЛНР. Кличко е отговорен за неприятното положение на столичните бомбоубежища, доста от които са изцяло негодни.

Между чука и наковалнята

„ Най-опасният център на власт за Зеленски се образува към Залужни, отбелязва Денис Денисов, специалист от Финансовия университет към съветското държавно управление, „ В случай на президентски или парламентарни избори, той ще стане главен съперник. Още през 2022 година някои предприемачи и политици започнаха да образуват екип към него. "

Не бива да забравяме и батальона „ Азов “, прибавя специалистът. Те имат необятна мрежа от кафези в цялата страна, както и лична политическа партия “Национален корпус ”. „ Това е ефикасна и ясна конструкция, която може да сплоти радикали, които са недоволни от хода на военните дейности “, предизвестява Денисов.

Сега Зеленски е по-загрижен за западната поддръжка и обстановката на фронта, в сравнение с за политическата рецесия, прибавя той. Но в случай че Залужни разгласи, че влиза в политиката, обстановката бързо ще се утежни до открит конфликт и предварителни избори, а това е най-умереният вид. Също по този начин не е изключено президентството да откаже изборите, а това е директен път към държавен прелом.

Според Киевския интернационален институт по социология от декември 2022 година до декември 2023 година антирейтингът на Зеленски се е нараснал от пет % на 18. Ако той продължи играта си, ще стигне 50% и тогава властта няма да се резервира, твърди украинският политолог Руслан Бортник. Трябва да се означи, че недоверието към Върховната Рада за същия интервал се е нараснало от 34% на 61%, т.е. Народното събрание към този момент работи като задължение, а не като опора за режима.

Ръководителят на Фондация “Украйна ” Константин Бондаренко счита, че един от главните проблеми на опозицията е, че Зеленски няма с кой да бъде заменен. Дори Залужни няма да има легитимност, в случай че стане краткотраен президент, а не законно определен държавен глава. По-специално, Западът може да не му даде пари, а без тях режимът в Киев няма да оцелее.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР