Значителна част от гражданите на Стара Загора и региона казват,

...
Значителна част от гражданите на Стара Загора и региона казват,
Коментари Харесай

Мерките по кохезионната политика на ЕС са слабо познати в Стара Загора

Значителна част от жителите на Стара Загора и района споделят, че са стартирани относително добре с инструментите на Европейския съюз за доближаване (кохезионната политика). Но извънредно дребен % от тях могат да посочат съответни ограничения и планове, изпълнявани в града и района. Това са част от изводите от социологическото изследване, осъществено от организация „ Тренд “, по поръчка на „ Бранд Медия България “, като част от осъществяването на европейския план „ Преход на опциите “ (Transition Opportunities – TOP).

Изследването обгръща 1000 пълнолетни лица от област Стара Загора, като е осъществено посредством директни полустандартизирани изявленията, извършени в интервала 22 ноември – 1 декември 2023 година

Мнозинството от жителите на региона (57%) не могат да посочат нищо, с което свързват политиката за доближаване на Европейски Съюз. Това демонстрира, че има потребност от спомагателни старания за повишение на осведомеността ”, разяснява Димитра Воева от „ Тренд “, което показа резултатите от изследването по време на събитието.

89% от интервюираните не могат да посочат нито един план в Област Стара Загора, изпълняван по кохезионната политика на Европейски Съюз.

Само 11% съумяха да посочат такива. Повечето от посочените планове са свързани със саниране на жилищни здания, ремонтът на жп гарата и някои планове за разкриване на предприятия и работни места. Другите са с доста дребни проценти ", изясни още Воева.
Настроения към Зелената договорка
По отношение на настроенията към Зелената договорка, относително висок % от жителите на Стара Загора и района споделят, че са осведомени с нея (64%).

Този дял е задоволителен, само че когато влезем допълнително конкретика, тогава делът на позитивните отговори става много по-нисък. При съответни въпроси се оказва, че действително единствено 4 от 10 души са осведомени в някаква степен със Зелената договорка. Делът на изцяло осведомените е едвам 5% ", споделя Воева.

Една от отрицателните последствия за района, съгласно интервюираните, би била затварянето на въглищните централи в района, като 38% са срещу затварянето.



Най-голямото терзание на болшинството от хората, обвързвано с идните промени и прехода към въглеродно неутрална стопанска система, е загубата на работни места.


Инструментите на кохезионната политика на Европейски Съюз
Два от инструментите на Европейския съюз се употребяват със относително добра известност. Планът за възобновяване и резистентност е прочут за 56%, а Европейският фонд за районно развиване за 48%.

В относителен проект най-позната е диверсификацията на енергийни източници – за нея са чували 37% от жителите. Една трета от целевата група са чували за рационализация на локалната стопанска система, а малко над една четвърт за намаляване на негативните последствия за заетостта.

Мерките, планувани за района, са непознати за болшинството от жителите, което демонстрира, че има нужда от спомагателното им разпространение “, споделят анализаторите.
Проекти в поддръжка на Стара Загора и района
89% от жителите на от жителите на региона не могат да посочат план за поощряване на работни места, напредък и нововъведения в района.

Едва 11% дават съответен отговор. Според към една четвърт от тях подобен план е санирането на здания, а 11% показват възобновяване на ЖП гарата в Стара Загора. 10% показват по-общо разкриване на нови работни места, 8% - градеж на пътища и автомагистрали. Всички останали отговори са с доста дребна база споменавания.



В най-голяма степен респондентите виждат посочените от тях планове като благоприятни условия за обезпечаване на нови работни места, следвано от спестовност на електрическата енергия и обезпечаване на по-добри условия за живот.

Цялото изследване може да видите ТУК.

Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и отзиви обаче принадлежат напълно на техния(ите) автор(и) и не отразяват безусловно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската комисия. За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито Европейската комисия.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР