Значителна част от договорите на държавните предприятия са сключвани без

...
Коментари Харесай

Над 40% от договорите на държавните компании са сключени без обществена поръчка

Значителна част от договорите на държавните предприятия са сключвани без публични поръчки. За малко повече от две години - от началото на 2019 година до края на април 2021 година, са предоставени контракти на обща стойност малко над 20 милиарда лева, като близо 8.7 милиарда лева от тях, или 43%, са били без поръчка. Това заяви министърът на финансите Асен Василев на брифинг след държавното съвещание в сряда, където бяха показани систематизирани данни за откритите до момента такива практики в Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) и Министерството на стопанската система (МИ).

Тъй като за така наречен инхаус поръчки (директно възлагане към държавно сдружение без състезание) не се води указател, а самите контракти не постоянно са обществени, известните досега случаи са за към 6 милиарда лева Тези средства са минали през " Автомагистрали " и Държавната консолидационна компания (ДКК) дружно с дъщерната й " Монтажи ", след което са били ориентирани към други частни реализатори без търг. Новият контракт, за който бяха оповестени данни, е за построяването на държавна административна постройка на територията на " София тех парк " на стойност над 182 млн. лева (виж карето).
Какво е известно дотук
1. Свлачища - 570 млн. лева

С решение на Министерски съвет през 2019 година средствата са отпуснати от бюджета за незабавно подсилване на 84 броя свлачища. От Министерство на регионалното развитие парите отиват в Агенцията за пътна инфраструктура (АПИ), от там 221 млн. лева постъпват в държавното сдружение " Автомагистрали ", което през декември 2019 година подписва контракти с 30 компании без социална поръчка и им превежда предплатено 188 млн. лева Към 1 юни 2021 година се работи по 1 свлачище - това при Рилския манастир, за останалите няма позволение за градеж, т.е. няма планова подготвеност. Договорите изтичат през декември тази година.

2. Автомагистрала " Хемус " - 3.71 милиарда лева

Парите са отпуснати от националния бюджет с две държавни постановления през 2018 и 2019 година Средствата минават от Министерство на регионалното развитие към АПИ, а 1.14 милиарда лева от тях са преведени на сдружението " Автомагистрали " в края на 2020 година То раздава предплатено 976 млн. лева на 45-50 компании за бъдещото строителство на автомагистралата. Договорите са за 9 сектора с обща дължина от 220 км след Ябланица. Досега приключени са 4% от предоставените действия, 12% са в градеж.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР