Значителен брой граждани и фирми - клиенти на "УниКредит Булбанк",

...
Значителен брой граждани и фирми - клиенти на "УниКредит Булбанк",
Коментари Харесай

УниКредит Булбанк стресира клиентите си с блокирани сметки заради минус 444 млн. лв.

Значителен брой жители и компании - клиенти на "УниКредит Булбанк ", изненадващо се оказаха тези дни с блокирани сметки. Едновременно с това потребителите, които употребяват електронно банкиране, с смут са видели, че салдото по сметката им е на минус 444 млн. лева
При позвъняване на контактния център на банката мощно обезпокоените клиенти са уведомявани, че това не е настояща наличност, а краткотрайно ограничаване по сметката. Причината - непопълнен документ с настоящи персонални данни, изискван от закона против прането на пари. "За да решите този проблем, би трябвало да посетите офис на банката, или да се обадите на персоналния си банкер ", инструктира служителят по телефона.
На питане на "Сега " за какво "УниКредит Булбанк " прибягва до сходни ограничения, оттова дадоха отговор, че това се прави за отбрана и сигурност на клиентите. "Банката извършва прецизно регулаторните отговорности да разполага с настоящи персонални данни на своите клиенти ", показаха от финансовата институция.
"УниКредит Булбанк " твърди, че уведомява съответно всички клиенти, които е належащо да актуализират своите данни, за метода и периода, в който е належащо да го извършат - със известия, напомняния и телефонни позвънявания. От обясненията им излиза наяве, че "причиненото стеснение " (с блокираните сметки), е приложено по отношение на тези, които не са подхванали дейности.
Собственик на дребна компания обаче описа пред "Сега ", че в никакъв случай не е получавал предизвестия за актуализиране на каквито и да било данни и е бил шокиран да види, че фирмената му сметка е на минус с няколко стотин милиона лв.. Изненадващо, след телефонно позвъняване на персоналния банкер, сметката е разблокирана, без титулярът й да показва някаква спомагателна информация. Доста смущаващо е било обяснението на банковия чиновник, че става дума за неточност, за "бъг в системата ", и в това състояние били над 4000 клиенти на банката.
Други консуматори описват, че фактически са получили уведомление през мобилното банкиране и са попълнили онлайн анкета с желаната информация. Това обаче се оказало незадоволително, тъй като е трябвало попълнената анкета да бъде препотвърдена през някакво приложение, което не е на "Уникредит Булбанк " и доста ги е затруднило. "На процедура това приложение не работеше правилно и месец по-късно ни блокираха сметките ", настояват хората. "В края на краищата, при множеството клиенти на банката няма смяна на персонални данни и това може да се верифицира онлайн ", разясниха пострадали. Още повече, че след посещаване в банката немалка част от хората с блокирани сметки въобще не са попълвали документи, а единствено са заявили устно, че няма смяна в персоналните им данни. А на въпрос за какво им изпращат толкоз стряскащо уведомление за дължими стотици милиони, чиновници от банката обяснили, че по този начин "привличат вниманието им ".
В последните три години извънредно доста се стегна контролът върху предварителната защита на прането на пари. Законът за ограниченията против изпирането на пари задължи през 2019 година банки, застрахователи, капиталови медиатори, пенсионни сдружения, организации за недвижими парцели и други да правят "комплексна инспекция " на клиентите си и да поддържат настоящи данни за тях. В резултат на това банките задължават клиентите си всяка година да посещават офисите им, с цел да потвърдят или актуализират предоставените персонални данни.
Практиката е банките актуализират тази информация при посещаване в офиса. За хората, които не посещават регулярно банковия клон и не употребяват мобилно банкиране, се изпращат писма, или се уведомяват по телефона. Известието е общоприетоо - клиентът би трябвало да се яви за потвърждаване на данни и в случай че това не бъде направено в избран период, има заплаха от блокиране на сметки.
Засега обаче наподобява, че най-агресивно работи "УниКредит Булбанк ", която е и най-голямата банка в страната. През лятото на 2019 година тя първа разпрати предупредителни писма до огромна част от своите клиенти, в които им сложи период да посетят най-близкия офис не по-късно от 15 септември. И заплаши, че който не посети банката, с цел да препотвърдите или обновите данните си, сметката му ще бъде закрита.

Мила Кисьова, "Сега "
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР