Злоупотреба с монопол на пазара на горива няма, само трябва

...
Злоупотреба с монопол на пазара на горива няма, само трябва
Коментари Харесай

КЗК: Монопол при горивата няма. Но трябва да се насърчи конкуренцията

Злоупотреба с монопол на пазара на горива няма, единствено би трябвало да се насърчи... конкуренцията. Концентрация има при съдържатели на данъчни хранилища. Кой е участникът в тази централизация обаче не е ясно - тъй като имената и числата в документа на Комисия за защита на конкуренцията са заличени с претекст " комерсиална загадка ". Констатира се, че данъчни хранилища не доближават, а причина а това е огромната инвестиция за построяването им, както и огромната администрация, което от своя страна пречи на вноса на горива.

Всичко това ясно от секторния разбор на пазара на горива Комисията за отбрана на конкурентията (КЗК). Антимонополният орган се самосезира през ноември 2018 година за инспекция на пазара за две години обратно - в разгара на митингите против високите цени на горивата. Протести имаше и против новия така наречен закон за горивата, наименуван " лобистки " и в интерес на " Лукойл " в България и от представители на ръководещата коалиция - в лицето на Валери Симеонов. Въпросният закон е внимателно неодобрен от Комисия за защита на конкуренцията. Органът не харесва и предлагането касовите бележки в бензиностанциите да демонстрират разбивка на цената на горивото за потребителя. Въпросната мярка бе прегърната от премиера Бойко Борисов за усмиряване на митингите.

Кой държи данъчните хранилища - социална загадка
Въпреки че имената на компании в документа, оповестен от Комисия за защита на конкуренцията, са заличени, от него се схваща, че към 50% от складовите вместимостите за бензин А-95, над 80% за А-98 и към 40% за дизела се държат от един единствен състезател. Вторият по величина участник в пазара стопанисва 30-35% от складовите вместимости за бензин А-95 и дизел, както и към 10% от тези за бензин А-98. Данните не са вест и наподобяват като цялостно удостоверение на изнесеното през 2017 година от някогашните депутати Петър Славов, Мартин Димитров и Методи Андреев - а точно, че " Лукойл Нефтохим Бургас " и " Лукойл България " имат дружно над 90% от данъчните хранилища за бензин и над 80 на 100 от тези за дизел.
" Създаването на личен данъчен склад изисква висока по мярка първична инвестиция, която е непостижима за множеството търговци, лишава сериозен финансов, административен и действен запас и има дълготрайна възвращаемост. Процедурата по издаване на лиценз е тромава и мудна. Необходимо е закупуване на програмен продукт, измервателни и нивомерни системи, банкови гаранции, осъществяване на техническите условия по отношение на обекти с най-голям рисков клас, екологични условия, взривозащитност на оборудванията и други ", написа в документа на Комисия за защита на конкуренцията.

Комисия за защита на конкуренцията предлага ограничения за ускорение на процедурата по лицензиране и регистрация на складодържатели. Освен това се предлага да се основат различни благоприятни условия за търговците да избират къде да съхраняват своите артикули - да вземем за пример в други страни от Европейски Съюз. Това изисква подписване на двустранни съглашения, каквито България досега няма.

" Увеличаването на тласъците за откриване на нови данъчни хранилища в страната и опцията да се употребяват лицензирани такива в прилежащи или близки до България страни - членки на Европейски Съюз, би насърчило конкуренцията сред лицензираните складодържатели във връзка с предлаганите от тях цени и условия за използването на складовете им ", споделят от Комисия за защита на конкуренцията. Не излиза наяве дали това на процедура значи, че действителна конкуренция липсва.

Нещо повече - Комисия за защита на конкуренцията предлага в борбата да по-добра конкурентна среда страната са се включи с... построяването на държавни данъчни хранилища. Тази мярка е предложена като " незабавна " - концепцията е държавните хранилища да се ръководят от държавни предприятия, които да се употребяват от доставчиците на горива при " недискриминационни условия и цени и при съблюдаване на правилото на конкурентната индиферентност ". Дали това значи, че на процедура сега дребното и съсредоточени частни хранилища не оферират недискриминационни условия и цени - не става катерогично ясно. Пример за страни с държавни хранилища били Португалия и Чехия.

Новите касови бележки са проблем
Новите нормативни разпореждания в Закона за административното контролиране на икономическите действия, свързани с петрол и артикули от нефтен произходи съвкупният резултат от използваните нормативни режими в бранша биха могли да доведат до извеждането от пазарите на част от участниците и да се трансфорат в непреодолима преграда, за реализиране на активност.
Това е констатация на Комисия за защита на конкуренцията за прословутия така наречен закон за горивата. Именно от това - че законът може на процедура за извади от пазара по-малки търговци на горива - бе в основата и на митингите по тематиката. Те въпреки всичко доведоха до известни отстъпки и отсрочване на периодите за влизане в действие на наредбите.

Комисия за защита на конкуренцията подлага на критика и новите касови бележки, като от претекстовете й се схваща, че оповестяването на метода на образуване на цената може да улесни пазарните играчи да договарят цени или да се повреди конкурентната среда:

Комисията е на мнение, че плануваното условие в Наредба № Н-18/13.12.2006 година, фискалната касова записка да съдържа покупна цена на горивото без данък и без налог върху добавената стойност би могло да засегне конкурентната среда на пазарите на търговия на едро и дребно с горива. В Решението се акцентира, че нормативната уредба не следва да планува разпореждания, които да отстраняват стратегическата неустановеност сред участниците на пазара, във връзка с цената на закупуване на горивата от търговците и не следва да основава условия, които да улесняват координирането на цените на пазарите на автомобилни горива ".

От сектора - в тази ситуация от Петролната асоциация, която бе обвинена в лобизъм при приемането на закона, предизвестиха, че от 1 април 2019 година, когато новите касови бележки би трябвало да се появят, може да има дефицит на горива и да се затварят бензиностанции. Стигна се до среща с премиера Бойко Борисов по тематиката. Засега обаче не се възнамерява отсрочване.

Комисия за защита на конкуренцията предлага да бъде образувана работна група с представители от държавни органи, способени по отношение на използването на нормативната уредба в бранша, в границите на която да бъдат разисквани тези оферти и в рационален период да бъдат признати характерните ограничения за превъзмогване на конкурентните проблеми, при вземане предвид на законодателството на национално равнище и на законодателството на Европейския съюз, споделят още от антимонополния орган.

" Оздравяване на бранша "
" Следва да се изследва и опцията за основаване на механизъм за излекуване на бранша. Това би могло да се реализира, като с нормативен акт еднократно се даде опция на предприятията от сивия бранш да хармонизират своята активност с настоящата нормативна уредба и да изпълнят непринудено неизпълнените до този миг данъчни, административни и други отговорности към държавните органи, виновни за спазването на данъчното законодателство. Така, неизрядните до този миг участници на пазара на горива от сивия бранш ще имат опция да излязат на ярко, без това да води със себе си последици от наказания за минал интервал. По този метод би се подтикнало увеличението на броя на участниците на пазарите и излизането им от сивия бранш. ", написа в отчета на Комисия за защита на конкуренцията.

От това би следвало да се схваща, че антимонополния орган предлага нещо като " прошка " за играчи на пазара, които са били досега в сивия бранш.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР