Златото поскъпна обратно над нивото от $ 2000 за тройунция

...
Златото поскъпна обратно над нивото от $ 2000 за тройунция
Коментари Харесай

Златото пак започна да поскъпва. Върна се над 2000 долара

Златото нарастна назад над равнището от Щатски долар 2000 за тройунция след възобновена уязвимост на щатския $ по отношение на останалите съществени валути и по-ниска рентабилност на американските държавни облигации.

Цената му доближи 2010 $ за тройунция, като единствено в границите на един ден нарастна с 2,5%. Това е най-големият му еднодневен растеж за последните 4 месеца, съобщи MartketWatch.

Основна движеща мощ през последните дни обаче оказва информация от края на предходната седмица, че капиталовият фонд Berkshire Hathaway на милиардера Уорън Бъфет е закупил огромен пакет от акции на компанията Barrick Gold Corp - втората по величина минно-добивна компания за злато в света. Акциите на самата компания нарастнаха 12% за 1 ден.

Подкрепа за възходящото придвижване на благородния метал оказва поевтиняването на $ към едномесечно дъно по отношение на кошницата от останалите водещи валути, както и намаляващата доходността на скъпите бумаги на Съединени американски щати. Благородният метал по принцип се възползва от по-ниската рентабилност и от по-слабият $, които вършат златните кюлчета по-привлекателни за потребителите на други валути.

Масивните световни финансови тласък за битка с пандемията Covid-19 подхранват опасенията за инфлация и за поевтиняване на щатския $, което оказа помощ на златото да поскъпне  с над 31% през актуалната година.

По-рано през август фючърсите на златото удариха рекорден ценови връх към Щатски долар 2080 за барел, след което последва прибиране на облаги и внезапно поевтиняване към Щатски долар 1860, преди обаче да бъдат възобновени покупките на благородния метал.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР