Златото е един от най-търсените материали на планетата от десетилетия

...
Златото е един от най-търсените материали на планетата от десетилетия
Коментари Харесай

Златото не е само за украшение

Златото е един от най-търсените материали на планетата от десетилетия насам, съобщи " Труд бг ". И една от най-търгуваните артикули с висока стойност. Въпреки че най-често се употребява като форма на валута или за основаване на бижута, детайлът има и някои надалеч по-практични приложения, за които може и да не знаете.

Нека ги забележим:

1. Медицински импланти

Златото се употребява в неща, вариращи от пейсмейкъри до импланти на клепачите, с цел да помогне хората с парализа на очите. Металът е изключително потребен при интервенции, тъй като е доста резистентен на бактерии и не се ерозира бързо, което значи, че инфекциите са доста по-малко евентуални и частите няма да се постанова да се сменят.

2. В принтирането

През последните няколко години бяха създадени нови техники за щемпел, които употребяват злато в разнообразни форми. Една от тях е потреблението на позлатена фотохартия, която може да обезпечи висококачествено изображение, което устоя по-дълго от тези, отпечатани на по-традиционни носители. Освен това някои принтери към този момент са направени да работят извънредно единствено със златно мастило.

3. Космически задачи

НАСА и други галактически организации от дълго време употребяват златото по разнообразни способи за своите задачи надалеч от планетата Земя. Козирката на костюмите, носени от астронавтите, е покрита със злато, с цел да предотврати попадането на радиация и топлота от слънцето върху индивида вътре, до момента в който ракетите и галактическите кораби са покрити по сходен метод с метал, с цел да се подсигурява, че няма да се прегряват.

4. Лечение на рак

Лекарите употребяват метала, когато лекуват хора, заболели от рак на простатата. Малки късчета злато, които са огромни единствено колкото едно оризово зърно, се вкарват в простатата, с цел да работят като маркер за хирурзите. Това дава ясна и точна визия за размера и формата на тумора, като дава на медицинския личен състав добра визия по какъв начин да продължи лекуването.

5. Строеж на здания

Някои здания са остъклени с доста тъничък пласт злато, което им оказва помощ да се придаде повече искра. Златното покритие оказва помощ на боята да издържи доста по-дълго.

6. В природата

Златни наночастици се употребяват за възстановяване на успеваемостта на слънчевите кафези, а материалите, основани на злато, са обещаващи в търсенето на нови, по-ефективни катализатори за горивни кафези. Замърсяването на подземните води е постоянно срещан проблем по целия свят в индустриализираните региони, а новаторската приложимост на златото оказва помощ за разграждането на замърсителите в техните съставни елементи.

Използването на силата на златните наночастици също основава непрестанно възходящ лист с приложения за златото. Наночастиците към този момент се употребяват в ботанически проучвания, в разкриване на отрови и патогени и оптична електроника за сензорни проучвателни сонди.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР