Злато, нула“ и световни рекорди белязаха представянето на Карлос Насар

...
Злато, нула“ и световни рекорди белязаха представянето на Карлос Насар
Коментари Харесай

Злато, рекорди и „нула“ за Карлос Насар на световното за мъж...

Злато, „ нула “ и международни върхове белязаха представянето на Карлос Насар на шампионата на планетата по повдигане на тежести в Богота. 18-годишният българин завоюва изтласкването в кат. 89 кг, откакто бе записал три несполучливи опита в изхвърлянето, а като бонус усъвършенства международните върхове за мъже, младежи и юноши във второто придвижване.



Карлос стартира несигурно надпреварата, евентуално повлиян от огромния потрес, който го сполетя седмица преди международното състезание – неочакваната гибел на персоналния му треньор Илиян Илиев, изгубил живота си в мъглата и снеговалежа високо в планината на път за спортната база Белмекен. Насар два пъти не съумя на старта в изхвърлянето със 173 кг, по-късно и със 174 кг, а тези тежести се равняваха на международен връх за юноши. С това българинът изпусна огромен късмет за купа в общото класиране, защото огромният любимец и водач по декларирани тежести китаец Тао Тиан в последния миг не се появи на подиума и се отхвърли от надпреварата.

Отпаднал от дуела, Карлос хвърли всички сили в изтласкването, където още в първия си опит счупи международния връх за юноши с 212 кг. След това българинът за малко не подвигна 217 кг, само че при третия си опит с 220 кг си обезпечи златото в това придвижване и прати в историята международните върхове в изтласкването за мъже, младежи и юноши. Шампион с 385 кг дуел стана Кейдомар Валения от Венецуела.

Карлос Насар е роден в Париж на 12 май 2004 година, майка му е българка, а татко му – ливанец. Израства в Червен бряг, там на 9-годишна възраст прави и първи стъпки в щангите с треньора Илиян Илиев, който бе негов персонален ментор до кончината си на път за високопланинската база Белмекен преди седмица. 13-годишен е извикан в националния тим и в първото си огромно състезание остава на крачка от медалите с четвърто място на европейското до 15-годишни в Косово 2017. Следващият сезон към този момент е на върха – европейски първенец при 15-годишните на шампионата в Милано.

Година по-късно е със злато от международното за кадети до 17 година в Лас Вегас и от европейското до 15 година в Ейлат. През 2020 година завоюва международната купа за младежи от онлайн шампионата в Перу. Миналата пролет стана европейски вицешампион в дебюта си при мъжете, като в кат. 81 кг приключи единствено на един кг след италианеца Антонио Пицолато. Шест месеца по-късно обаче българинът бе решителен и едвам 17-годишен сграбчи международната купа при мъжете на шампионата в Ташкент 2021 година с дуел 374 кг, плюс злато в изтласкването със международни върхове за юноши, младежи и мъже с 208 кг. Тази пролет Карлос Насар стана европейски вицешампион (след Антонио Пицолато) в кат. 89 кг от шампионата в Тирана.



Златото на Карлос в Богота е втори орден за България на международното, откакто преди два дни Божидар Андреев завоюва сребро в изхвърлянето на кат. 73 кг.

Последните двама българи, които ще излязат на подиума в колумбийската столица са европейският първенец Дейвид Фишеров и Васил Маринов. Те ще подвигат в кат. до 102 кг м ранните часове на сряда наше време.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР