Златните рибки са сред най-разпространените домашни любимци. Те са особено

...
Златните рибки са сред най-разпространените домашни любимци. Те са особено
Коментари Харесай

Любопитни факти за златните рибки

Златните рибки са измежду най-разпространените домашни любимци. Те са изключително желани от младите акваристи, както и от хората, които си вземат домакински любим за пръв път. Чест избор са и от родителите, които избират животно за деца.

Златните рибки са прочут герои в редица приказки и митове. И въпреки всичко познаваме ли тяхната природа? Наясно ли сме с историята на златните рибки. Вижте любопитни обстоятелства за златните рибки, които евентуално не знаете.

1. Златните рибки дължат името си на своята невероятна украска, наподобяваща злато. Но те напълно не идват от света на приказките, а са резултат от многовековна селекция. За техен предшественик се показва рибата сребърен карас. Китайците и японците пък са тези, на които изискуем днешните златни рибки за аквариум. Благодарение на ловко кръстосване на рибки те са достигнали на екземпляри с извънредно възвишен тип. Златни рибки, които са се трансформирали в жива украса във владенията на китайски и японски благородници.

2. С течение на времето се появяват разнородни и все по-красиви форми на актуалната златна рибка, която познаваме през днешния ден. А най-красивите измежду типовете златни рибки тях могат да се видят в зимните палати на кралете.

3. Първоначално те се развъждат в градини и аквариуми под формата на вази. Постепенно те получават огромна известност и през седемнадесети век златните рибки се популяризират и в Европа, където тяхното отглеждане продължава.

 Отглеждане на златна рибка

4. Златната рибка е измежду най-предпочитаните домашни любимци и лесни за развъждане рибки. В продължение на три века те са номер едно в класациите поради това, че се отглеждат елементарно. Храненето на златните рибки също е скромно. Възхитителна е и тяхната дарба да устоят на високи температурни разлики.

5. Както към този момент споменахме, родител на златните рибки е сребърният карас. Но през днешния ден неговите наследници се срещат в доста по-разнообразни окраски. Все отново златисточервената разцветка си остава най-популярната. Изключително екзотични обаче са тези представители на типа, оцветени в яркобяло, розово, сребърно.

Прочетете още: Как се гледат златни рибки и Съвети при избор на аквариум за златни рибки.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР