Златна кръв или кръвта с нулев Rh фактор е изключително

...
Златна кръв или кръвта с нулев Rh фактор е изключително
Коментари Харесай

Златна кръв – благословия или проклятие?

Златна кръв или кръвта с нулев Rh фактор е извънредно рядка тип кръв. През последните 50 години, единствено 43 души с такава кръв са били преброени в целия свят.Днес, съгласно някои сведения, на планетата живеят единствено 9 души със златна кръв, които са под непрекъснато наблюдаване на учени, които желаят по-добре да изследват този тип кръв. Тези хора, със златна кръв, могат да кръводаряват на безусловно всички пациенти.Но, да си човек със златна кръв е доста рисковано, тъй като в случай че подобен човек бъде засегнат и има потребност от незабавно кръвопреливане, той ще може да вземе помощ от останалите 8 живи носителя.За да разберете за какво златната кръв е толкоз скъпа, би трябвало да знаете по какъв начин кръвта се разделя на видове. Външно, всяка човешка кръв наподобява една и съща, само че съставът й е друг. На повърхността на всяка алена кръвна клетка (еритроцит) има до 342 антигена – субстанции, които провокират производството на характерни протеинови антитела.Разликата в броя на антигените, разделя хората на разнообразни кръвни групи.Само към 160 от 342 антигена участват на повърхността на алените кръвни кафези в множеството хора по света, а останалите са доста по-рядко срещани.Най-често, системата ABO се употребява за делене на кръвните групи, която разделя всички кръвни групи единствено на 4 групи: A, B, O и AB. Тя зависи от съществуването на най-често срещаните антигени А или В на повърхността на еритроцитите, или и двете. Пациенти с група О, нямат нито един от тези два антигена.
Ако човек от група А, кръводарява на човек от група В, тогава неговите антитела ще вземат тази кръв за непознат организъм и ще нападат. Човек с група АВ може да бъде кръводарител на хора с кръвни групи А и В, а кръвта от група О е подобаваща за всички групи.Съществува и система от Резус-фактор (Rh), която разделя кръвта на Rh позитивна и Rh негативна. Тя зависи от съществуването или отсъствието на антиген D. Около 84 % от европейците и 99 % от индийците и азиатците са с Rh-положителен.Ако пациент с Rh-положителен, получи кръв от Rh-отрицателен човек при трансфузия, тогава ще настъпи спор в имунната система, който може да докара до гибел на пациента.Но какво, в случай че човек няма нито един антиген на повърхността на алените кръвни кафези? Преди към половин век се смяташе, че такова дете просто ще почине в утробата в ранен стадий на развиване. През 1961 година, при жена от австралийска група туземци, е открито, че има нулев Rh фактор.Оттогава, 43 души са открити с такава доста рядка кръвна група, която носи името Rhnull. Поради цялостната липса на антигени, тази кръв може да бъде прелята на хора с всеки Rh фактор, в това число хора с необичаен тип кръв. Поради дребния брой носители, това би трябвало да се прави единствено в доста специфични случаи.

 q2 3 - Златна кръв - благословия или проклинание?
През 2014 година, вестник The Atlantic оповестява за човек на име Томас, който е един от тези 9 души, които в този момент живеят със златна кръв. Заради скъпата си кръв, в детството му не му е било разрешено даже да върви на летен лагер, тъй като родителите му се страхували, че ще бъде ранен и ще му би трябвало трансфузия.Когато той пораснал, карал колата си доста деликатно, страхувайки се от най-малката възможност за акцидент. Томас отказал да пътува в тази или онази страна, в случай че разберял, че там няма най-модерни лечебни заведения, и постоянно носел карта с него, указваща специфичната му рядка кръв.За да се отбрани, Томас бил съветван, понякога да подарява кръв за себе си и да съхранява доставките си в клиники в Париж и Амстердам.От една страна, имаш силата да спасяваш безчет животи посредством кръводаряване, само че ще би трябвало да живееш с плашещата мисъл, че в случай че се нуждаеш от кръвопреливане, ще се сблъскаш с огромни проблеми.От позиция на елементарния човек, златната кръв може да се преглежда като огромна благословия и в това време – като проклинание.Следвайте ни в Instagram, Twitter и Youtube за забавно и мистериозно бонус наличие!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР