Зимният полусезон в Първа лига предложи много емоции на феновете

...
Зимният полусезон в Първа лига предложи много емоции на феновете
Коментари Харесай

ЦСКА зимува на върха – ще успее ли да спре 11-годишното господство на Лудогорец?

Зимният полусезон в Първа лига предложи доста страсти на почитателите на българския футбол. Първите 18 кръга от родния шампионат са към този момент в историята, като сезон 2022/23 за момента върви извънредно любопитно и завладяващо. Разликата сред първия и втория – надлежно ЦСКА и 11-кратния настоящ първенец Лудогорец, е единствено точка, а идващите пет тима са вместени в едвам седем пункта, което единствено потвърждава оспорвания темперамент на шампионата преди подновяването на акцията през февруари .
ЦСКА е водач в класирането след 18 изиграни кръга.
Лидер след 18 кръга е воденият от Саша Илич отбор на ЦСКА . „ Армейците “ приключиха годината в Първа лига с шест победи от седем мача, като изгубиха две точки единствено при семейството на Локомотив София, завършило при нулево тъждество. Серията на Илич и компания стартира след провалянето от Лудогорец с 1:2 в Разград, където „ алените “ играха мощно, само че в последна сметка си потеглиха с празни ръце от стадион „ Хювефарма Арена “. Макар и играта на ЦСКА в положителната поредност, включваща пет следващи триумфа на открито – Ботев Пд, Ботев Враца, Арда, Локомотив Пд и Черно море, да не бе на най-високо равнище, и множеството от успехите да бяха по-скоро изковани с темперамент и шанс, рекордьорът по шампионски трофеи е преди всичко в класирането и точно това е от голяма важност. Това дава мотиви за оптимизъм измежду „ алената “ общественост за втората половина от шампионата.

Лудогорец можеше да зимува на върха в подреждането, само че „ зелените “ не съумяха да завоюват отсрочения си мач с Левски вкъщи в последния дуел за годината, изигран на 1 декември, приключил при нулево реми . Възпитаниците на Анте Шимунджа са в битката за 12-а поредна шампионска корона, само че поради равностойния темперамент на шампионата до тук, тимът ще би трябвало да се потруди, в случай че още веднъж желае да ликува с трофея. „ Милионерите “ ще играят и в евротурнирите през пролетта, където ще се изправят против белгийския Андерлехт в среща от 1/16-финалите на Лигата на конференциите. Лудогорец взе значим триумф за край на годината, детронирайки Левски в шампионата за Купата на България след трагична победа с 2:1.

Третото място се заема от ЦСКА 1948 . Воденият до неотдавна от Любослав Пенев тим, който играе своите мачове на стадион „ Витоша “ в Бистрица, беше на първа позиция за прочут интервал от началото на сезона. Тимът стартира мощно, воден от голмайстора на шампионата Ивайло Чочев, само че въпреки всичко шестте равенства досега им отреждат място зад Лудогорец и ЦСКА в класирането. Локомотив Пд и Славия са надлежно четвърти и пети в таблицата, като се показват по еднакъв метод от старта на акцията. И играчите на Александър Томаш, и тези на Златомир Загорчич са разграничени от точка в класирането, като демонстрираха редица постоянни резултати и са извънредно рискови за водачите и всички останали отбори.
11-кратните първенци Лудогорец са на точка от " армейците ".
Левски оформя челната шестица . „ Сините “ на старши треньора Станимир Стоилов стигнаха до успех за Купата на България през май – първи трофей за гранда от „ Герена “ от 2009-а насам, пристигнал след победа над ЦСКА с 1:0 във финала. Последва още един триумф над „ армейците “ с 2:0 в средата на септември, само че по-малко от месец по-късно досегашната приказка за Левски стартира да придобива мрачни размери. Отборът завоюва семейството си на Ботев Пд с 1:0, само че на 12 октомври Славия за кой ли път в последните няколко сезона се оказа „ черната котка “ за „ сините “ и завоюва с 2:1. Левски не съумя да завоюва повече мач до края на годината в шампионата – серия от осем следващи дуела без триумф, включваща пет поредни равенства, измежду които с тимове като Септември и Спартак Варна. Негативната поредност завърши с нова загуба от Славия, този път с 1:2 вкъщи – освен това след късен поврат на „ белите “. За момента купата наподобява като мираж – столичани изостават с цели 14 точки от ЦСКА, а бяха детронирани и в шампионата за Националната купа, губейки от Лудогорец с 1:2 след нов поврат.

Битката на дъното евентуално ще включва пет тима . Спартак, който се завърна в елита след дълго неявяване, е на последно място с осем точки, само че „ соколите “ направиха няколко мощни мача напоследък и поради идването на новия ментор Димитър Димитров-Херо, могат да гледат оптимистично на възможностите си да останат в Първа лига и през идващия сезон. На четири пункта пред тях са Хебър Пазарджик и Пирин Благоевград, а 12-а и 13-а позиция заемат надлежно Ботев Вр и Септември. Седемте точки разлика, в които са вместени петте тима, приказват за безмилостна битка до края на шампионата за опазване на статута измежду най-хубавите.
Серия от осем следващи мача без победа за състезание отреди шесто място за Левски.
Без подозрение всички почитатели и фенове на българския футбол стават очевидци на един от най-оспорваните шампионати от доста години насам. Точка разлика сред първия и втория, вид за нов първенец, равностойни противници в първата шестица и завладяваща битка на дъното подсигуряват още драма до края на сезон 2022/23. Ще спре ли ЦСКА хегемонията на Лудогорец и ще успее ли Левски да избави сезона си с място в Европа, ще разберем през пролетта, когато бъдат възобновени борбите в елита в първата половина на февруари. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР