Зимбабве има нов официален неработен ден тази година - 25

...
Зимбабве има нов официален неработен ден тази година - 25
Коментари Харесай

Футбол и концерт през цялата нощ - Зимбабве излиза в "протестна ваканция"

Зимбабве има нов формален неработен ден тази година - 25 октомври.

С демонстрации, футболен мач в Хараре и концерт - и за трите ще бъдат докарани с рейсове хора от цялата страна - този почивен ден би трябвало да изпрати на света ясно обръщение: на Зимбабве американските наказания нанасят повече щета.

Десетки са представителите на Зимбабве - като самия президент Емерсън Мнангагва (някога заместител на управлявалия съвсем 4 десетилетия Робърт Мугабе) - глобени от Съединени американски щати в последните години поради нарушавания на човешките права, свързани с избори и завземането на земята на бели поданици, почнало при започване на предишното десетилетие.

Икономиката на Зимбабве от години е в тежо положение, а в последната година обстановката единствено се утежни. Сега със събитията, чиято кулминационна точка е концерт, умислен да продължи цяла нощ, се изпраща обръщение - " в допълнение да се подчертае значимостта на този ден за икономическата равноправност и добруването на Зимбабве ", написа " Африканюз ", подразделението за африкански вести на " Евронюз ", като цитира министъра на информацията в страната.

Thousands of people from over 300 denominations and government officials have gathered at the State house for a national day of prayer which is being spearheaded by First Lady Auxillia Mnangagwa. pic.twitter.com/zhTdnJV3Bg
— The Herald Zimbabwe (@HeraldZimbabwe) October 21, 2019

Това не е първата сходна демонстрация за последната седмица. Преди няколко дни имаше молитва против " глобите, културния крах, естествените бедствия и всички форми на корист в страната ", водена от първата дама Окзилия Мнангагва.

Мнангагва, откакто пое властта от Мугабе през 2017 година, прикани жителите да " спрат да се оплакват " за санкиите. По-късно стартира да ги употребява за сближение на електората, макар че Белият дом упорства - бизнес връзките сред двете страни не би трябвало да са засегнати; глобите са лични.

Съединени американски щати също така настояват, че са най-важният източник на филантропични помощи в страната с 300-процентова инфлация - най-високата след тази на Венецуела.

Някои поданици на Хараре наподобяват комплицирани, защото не схващат какъв е смисълът и какво ще последва сходен неработен ден. Все отново няма да откажат да хапнат, пийнат, гледат футбол и танцуват (макар другояче държавното управление им мъчно да заплаща лекарски заплати и лекарства) - кой не обича да си почива?
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР