Зимата на фермерското недоволство маркира събитията през последните няколко месеца.

...
Зимата на фермерското недоволство маркира събитията през последните няколко месеца.
Коментари Харесай

Васил Грудев: Българското земеделие е кораб без кормчия в бурни води

Зимата на фермерското неодобрение маркира събитията през последните няколко месеца. Ще имаме и пролет, наситена със аграрни митинги и недоволства. Земеделието се намира в съвършената стихия. Кризата в европейското земеделие е повсеместна. Земеделието заплати цената за потушаване на всички други рецесии, които се случиха през последните 3-4 години. "
Това мнение изрази пред БНР Васил Грудев, някогашен шеф на Фонд " Земеделие ", както и някогашен заместник-министър и министър на земеделието.

Българското земеделие през последните година и половина се люшка като транспортен съд без кормчия, няма никаква посока за развиване, с изключение на краткосрочно погасяване на рецесии, счита той.

В европейски мащаб сходно придвижване на политиката за земеделието у нас е пагубно, добави Грудев.
" Нашата лодка се движи в бурни води, без посока и без капитан. (…) Хората от сектора осъзнават доста добре, че икономическата обстановка е такава, че няма по какъв начин да оцелеят в границите на идващите две години, в случай че този транспортен съд продължи да се люшка по този метод. "

Земеделският отрасъл е раздразнителен, тъй като вижда, че рецесията няма да си тръгне и някой ще заплати цената, изразена в доста банкрути, разяснява в предаването " Преди всички " Васил Грудев. По думите му, даже сигурният и постоянен гръбнак на земеделието ни – зърнопроизводството, се намира в сериозна рецесия.
" Флагманът на българското земеделие в никакъв случай не е висял на страната с молби за дотации. "
 
Не може да споделяме, че украинските артикули са универсалното зло, съобщи Грудев. Дори да затворим границата за украинското зърно, това няма да промени обстановката с пазарите и цените, изясни той.

" Освен че не е панацея, не е никакво лекарство. Мигар ще спечелим един търг за пшеница в Египет, в случай че се състезаваме с Украйна и не сме пуснали украинска стока в България? Няма никаква връзка. Пазарът е подобен, какъвто е. "

Грудев посочи, че общата селскостопанска политика в идващия програмен интервал би трябвало да бъде направена със съзнанието, че Украйна ще взе участие в нея и предизвести, че тази политика " ще претърпи безспорен и цялостен провал ", в случай че продължи да се донадгражда промяната, въвела директните заплащания на повърхност.
" Просто тъй като дизайнът няма да дава отговор на действителностите. Запазвайки същия финансов инструментариум, тя към този момент ще удари доста от старите европейски страни с понижение на парите, които те биха получили. И то доста съществено понижение. "

Васил Грудев подчертава върху " морковчето, което се предлага от Европейска комисия – инвестиция в инфраструктура ", което значи " да може доста бързо да изнесем нашето произвеждане, когато имаме прозорец – пристанища, Дунав, жп и пътна инфраструктура ". Той даде образец с румънците, които влагат в чисто ново пристанище в Черно море, до момента в който у нас се бездейства. " Никой в Министерството на земеделието не работи по сходна тематика ", насочи рецензии някогашният аграрни министър.

Постигнахме доста забавен абсурд – да се разединим повече, като се сплотяваме, сподели още Васил Грудев по отношение на новите обединявания в земеделието и разногласията за представителност на обособените организации. Според него огромният въпрос е дали обединяването би трябвало да бъде наложено от горната страна надолу или да се сътвори изпод нагоре.
В момента, в който се спуснат правила за представителност, от актуалните не повече от 5% ще могат да отговорят на тях, което политически ще генерира 95% напрежение, акцентира той.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР