Зимата е сезонът, през който сме по-ограничени откъм пресни продукти

...
Зимата е сезонът, през който сме по-ограничени откъм пресни продукти
Коментари Харесай

5 правила за здравословно хранене през зимата

Зимата е сезонът, през който сме по-ограничени откъм пресни артикули и обичайно акцентираме на по-мазните и калорични храни. За да не натоварваме обаче прекалено организма си, има няколко лесни трика, с които можем да създадем приготвените от нас ястията по-вкусни, по-питателни и по-полезни. В същото време ще компенсираме и неналичието на многообразие в продуктите през студените месеци. Ето и 5 съвета по какъв начин да извършите зимното меню по-здравословно.

Използвайте повече ядки

Ядките са отличен вид за спомагателна сила на закуска или следобяд, с които да си набавим протеини, потребни мазнини и минерали. Освен това те са и чудесно допълнение към доста ястия. Запечени на изсъхнал тиган, орехи, лешници или бадеми съвършено се вписват към зимни салати на основата на цвекло, моркови, спанак или други зеленолистни зеленчуци. Добра композиция са и с риба или запечени зеленчуци, на които прибавят хрупкавост и мирис.

Повече сурови зеленчуци

Салатата не е единственият метод да прибавим повече сурови зеленчуци в менюто си, тъй като те ни държат по-дълго време сити, от тях си набираме повече фибри, витамини и минерали спрямо готвените. Моркови, нарязани на тънки пръчици да вземем за пример, са добра композиция с домашно подготвен хумус. Или пък към сандвича за обяд в офиса можем да прибавим прясна краставица.

Нищо ужасно в мазнините

Казвали сме го и преди, само че отново да повторим: няма нищо ужасно в мазнините. Разнообразявай източниците и си ги набавяй от ядки, масло, зехтин или месни артикули. Мазнините освен придават усет и мирис към ястията, само че и подкрепят чувството за задоволеност.

Използвай мазнините от естествените им източници - да вземем за пример, когато готвим по-мазни елементи пилешко месо, не е нужно да прибавяме спомагателна лой за зеленчуците, които печем с него. Те ще се овкусят задоволително от тази, която месото ще отдели.

Овкусявай мъдро

Често, когато на едно ядене му липсва усет, си мислим, че му липсва сол. Истината е обаче, че в множеството случаи липсва киселинност. Сигурни сме, че няма да пропуснете да добавите ябълков оцет или балсамико към дресинга за салатата, само че не спирайте дотук - прибавете и капки лимон към супата, резени грейпфрут към печената риба или няколко шайби лимон към месото. Резултатът е учудващо прелестен.

Заложи на пикантното

В студените дни няма нищо по-добро от сгряващото чувство от вътрешната страна, което ни носи храната. А един от най-хубавите способи е да си го набавим с повече лют усет. Не единствено под формата на люти чушки или сос към яденето, само че и в процеса на самото готвене. Добавете запържен в зехтин чесън към готовата чорба преди сервиране, или пък една натрошена сушена люта чушка в нагорещения зехтин за готвене, с цел да придадете дълбочина на усета на ястието.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР