Земята е доста голяма и ни е отнело много време,

...
Земята е доста голяма и ни е отнело много време,
Коментари Харесай

Обвити в мистерия: 7 острова, които никога не са открити

Земята е много огромна и ни е лишило доста време, с цел да я картографираме изцяло. Днес е елементарно да мислим, че сме разкрили всичко, което е трябвало да се откри. Много време обаче това не било правилно.

Моряците дълго време са плавали в моретата, с цел да изследват нови райони, и те непрестанно правели открития. Но от време на време правели и грешки. В резултат на навигационни неточности, неправилни наблюдения и дезинформация, са направени много грешки.

Това води до феномена, прочут като " фантомни острови " . Те са картографирани и дълго време се счита, че са действителни, само че по-късно е потвърдено, че не съществуват. Тези фантомни острови са довели до доста обърквания и доста легенди и митове през вековете.

1. Туле: Земя на север от Англия

Туле за първи път е „ открит “ към 325 година пр.н.е. от гръцкия навигатор Питей. Той е бил изпратен да изследва Северна Европа, с цел да разпознава произхода на цялата ѝ търговия. Питей отплава от родното си пристанище Пасалия (днешна Марсилия), когато се насочва към Атлантическия океан и отпътува на север. Това, което той намира, е Англия, която той записва като Британия или Притания. Точно на север от Британия, той намира остров, който назова Туле.

Оригиналните трудове на Питей са изгубени, тъй че за жалост всичко, което би трябвало да продължим, са мненията на географи като Страбон. Някои географи вярвали на Питей, до момента в който други били съмнителни. Страбон отписва Туле като откритие, откакто прочита описанието на Питей за това по какъв начин северните морета са цялостни с лед.

Разбира се, в последна сметка е открито, че няма огромен остров северно от Англия. Смята се, че Питей най-вероятно е измислил или се е озовал на един от Шотландските острови, Фарьорските острови, или даже е плавал до Исландия или Норвегия. Друга доктрина е, че островът може да е Ирландия. Така или другояче, няма такова нещо като Туле.

2. Каситеридите: Островите Тин

Първото документално споменаване на Каситеридите (т.е. островите Тин) е направено от гръцкия публицист Херодот към 430 година пр.н.е. Той е чувал единствено клюки за островите, само че не ги отхвърля като митове. Той ги записва като мястото, от където античните гърци са получили калай.

Как по този начин гърците не са знаели от кое място идва калайът им? Е, търговията с калай е строго защитавана загадка на моряците от Гадес (Кадис в модерна Испания), които я управляват. Всички гърци знаели, че калайът им идва от запад, тъй че би трябвало да има богати на калай острови някъде на запад, които към момента не са изследвали изцяло.

Днес актуалните писатели са също толкоз комплицирани. Няколко дребни острова край крайбрежията на Англия покрай Корнуол и Иберийския полуостров са препоръчани, само че нито един от тях не подхожда изцяло на античните описания.

3. Планината Пенглай: Мистичните планини на Азия

Не единствено античните европейци са се изгубили и са правили подправени открития. В Азия правели същото. Планината Пенглай е именита земя, която се появява в китайската митология, както и в японската (наречена Хорай).

Планината Пенглай е записана за първи път в Класиката на планините и моретата. Книгата е китайски типичен текст, който обгръща географските и културните аспекти на Китай преди Кин и обгръща цялостен набор от китайска митология. Тя включва подробни описания на разнообразни митологични места, както и описания на медикаменти, животни и геоложки характерности.

Някои от тези описания са необикновено елементарни, до момента в който други са фантастични и странни. Тъй като тези легенди са изобразени като факт в книгата, ранните китайски учени го назовават „ нечовечен “ и считат, че е прецизен. Това води до статута на планината Пенглай като фантомен остров.

В исторически проект са положени старания да се откри планината Пенглай. Цин Ши Хуанг, създателят на династията Цин, кара хората си да търсят острова по време на търсенето на еликсира на живота. Разбира се, че в никакъв случай не го е намерил. Смята се, че китайските учени евентуално са объркали планината Пенглай с разнообразни планини в Азия, като тези в Япония и Южнокорейския полуостров.

4. Остров Св. Брендън: Свещено изобретение?

Историята на остров Св. Брендан датира от ранното Средновековие. Той е кръстена на Свети Брендан, ранен ирландски отшелнически светец, който твърди, че е бил на него през 512 година сл.Хр., дружно с 14 от неговите монаси.

Брендън и неговите монаси оповестяват, че празнували литургията там, оставайки единствено 15 дни. Корабите, които чакали завръщането им, от другата страна, се оплакали, че чакали една година светеца и неговите хора. Те се оплакали, че до момента в който са чакали, островът е бил прикрит от гъста мъгла от самото начало.

Предполага се, че островът се намира в северната част на Атлантическия океан на запад от Северна Африка. Други монаси се пробвали да открият острова, само че опитите им били несполучливи. Този тайнствен остров, който се допуска, че е обгърнат в мъгла и е неспособност да се доближи, се трансформира в легенда.

Много по-късно португалците се интересуват от острова. През 15 век известният португалски откривател Хенри Навигатор е уверен, че островът съществува. Той заповядал на морски капитан да посети острова, само че мъжът по този начин и не се върнал. През 15-ти и 16-ти век са правени многократни опити за откриването му. Много моряци настояват, че са се доближили до него, само че в никакъв случай не са съумели да слязат там.

До 19 век, наблюденията на тази мистериозна земя към момента се вършат, най-много от религиозни откриватели като шотландския духовник Зигбер де Гембю през 1719 г. и францискански духовник през 1759 г. Тези наблюдения водят до още повече експедиции в региона.

В последна сметка наблюденията на острова стават все по-рядко срещани, до момента в който не стопират изцяло. Той към този момент не се появява на никакви карти и е систематизиран като фантомен остров.

5. Фрисланд: Доказателство, че не постоянно можете да се доверите на картограф

Някои острови фантоми са такива с помощта на почтени недоразумения и комплициране сред мит и факт.  „ Откриването “ на остров е превъзходен метод да изградите име.

През 1558 г. венецианският Николо Зенон разгласява карта и писма. Твърди се, че писмата са пристигнали от двама от предците му, Антонио и различен Николо, който съгласно сведенията е плавал по Северния Атлантик в някакъв миг към 1400 г.

Легитимността на тези писма е сложена под въпрос, когато са оповестени за първи път, само че това не пречи на доста картографи да прибавят Фрисланд към картите си. Някои картографи отиват една стъпка по-далеч и прибавят заливи, планински вериги и даже градове към картите на Фрисланд.

6. Остров Калифорния: Доказателство, че картографите могат да бъдат упорити

Остров Калифорния е упоменат за първи път в романа „ Las Sergas de Esplandián “ през 1510 г. от Гарси Родригес де Монталво.

Между другото, в действителност от дясната страна на Индиите има остров, наименуван Калифорния, доста покрай страната на земния рай; и той е обитаем от черни дами, без нито един мъж измежду тях.

Смята се, че Родригес разказва мястото, където е изобретил комплицирани откриватели, когато през 1533 г. експедиция открива южната част на Калифорнийския полуостров Баха. Изследователите били нападнати от локалните поданици и избягали. Те се завръщат през 1535 г. и се пробват да основат колония, само че тя е краткотрайна. Ограничената информация за региона, който са разкрили, води до това, че тя е наречена остров Калифорния.

Разбира се, в реалност полуостровът Баха Калифорния е част от континенталната част на Северна Америка, отделена от континента от Калифорнийския залив. Не е лишило доста време на други откриватели, с цел да се оправят с това. През идващите години други изследователите осъзнават в действителност, че „ Островът на Калифорния “ евентуално е фантомен остров.

Въпреки възходящите доказателства, че остров Калифорния не съществува, той за първи път се появява на карти през 1622 г., и остава на картите чак до 18-ти век.

7. HY-Brasil: Още един европейски остров Фантом

Бразил, или Hy-brasil, както е известно, е фантомен остров, за който хората считат, че се намира в Атлантическия океан западно от Ирландия. Подобно на остров Св. Брендан, се споделя, че е обгърнат в мъгла през по-голямата част от времето, което прави невероятно да се доближи.

HY-Brasil за първи път стартира да се появява на морските карти още през 1325 г. През идващите няколкостотин години са направени разнообразни опити да се посети този тайнствен остров. Широко публикувано е, че островът е забележим единствено един ден на всеки седем години. Експедициите стартират през 1480 и 1481 г. Няколко години по-късно Джон Кабът, прочут италиански навигатор и откривател, твърди, че е посетил острова.

През 1674 г. различен навигатор, капитан Джон Нисбет, споделя, че е видял острова, до момента в който пътувал до Ирландия от Франция. Той твърди, че е видял огромни черни зайци на острова, ръководени от вълшебник, който живеел в каменен палат. Единственият проблем е, че това е литературно създание на ирландския създател Ричард Хед.

Търсенето на HY-Brasil значително е изоставено през 19 век. През 1862 г. плаж в Атлантическия океан, прочут като Porcupine Bank, е открит на 120 благи западно от Ирландия. Оттогава се допуска, че това може да е Hy-Brasil.

Заключение

Много от фантомните острови идват от трогателен интервал от историята, когато трескаво се изследвали океаните на нашата планета и са търсили непознати до момента земи. Днес този авантюристичен дух за жалост става все по-голяма необичайност, защото сме картографирали огромна част от нашата планета. А и спътниците унищожиха приключението.

Но към момента има земи в най-отдалечените елементи на света, където актуалните хора към момента не са стъпвали. Човечеството постоянно е имало приключенското в себе си и няма причина да мислим, че това ще се промени.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР