Земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер, което удари Турция и

...
Земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер, което удари Турция и
Коментари Харесай

Кои държави са най-застрашени от смъртоносни земетресения

Земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер, което удари Турция и засегна прилежаща Сирия, още веднъж повдигна въпроса кои са най-горещите точки за трусове в света. Въпреки че Япония и Калифорния са известни с непрекъснати земетресения, Турция и Сирия също са в сеизмично дейна зона, където се събират три тектонични плочи.

Все още не е допустимо да се планува тъкмо къде и по кое време ще ударят земетресенията, само че знаем, че най-лошите събития ще бъдат по границите на земните плочи.
Какво предизвиква трусовете?
Литосферата на Земята – нейната скалиста, най-външна обвивка – се състои от към 15 тектонични плочи, всяка с друга форма и размер. Мощна сеизмична интензивност може да бъде открита по границите на тектоничните плочи, където плочите се трият една в друга. Когато това се случи, тектониката на плочите предизвиква естествени бедствия по света, в това число трусове, цунами и вулканични изригвания.

„ Земетресения се случват тук-там, където напрежението, което се е натрупвало последователно в продължение на десетилетия, най-сетне успее да преодолее съпротивата “, изясни Дейвид Ротъри, професор по планетарни геонауки в Отворения университет, пред MailOnline. „ Това разрешава на прилежащи скални маси ненадейно да се разбият една в друга. “

Силни трусове нормално се случват над разломните линии, където се срещат тектоничните плочи, само че леки земетресения могат да се случат и в средата на тези плочи.

Кои страни лежат над границите на тектоничните плочи?

Епицентърът на земетресението с магнитуд 7,8 в понеделник е на към 26 км източно от турския град Нурдаги, покрай границата със Сирия. Часове по-късно второ земетресение с магнитуд 7,5 удари две благи и половина южно-югоизточно от турския град Екинозу.

Турция лежи на огромни разломи, които граничат с три разнообразни тектонични плочи – анадолска, арабска и африканска. Арабската плоча се притиска на север към Евразийската плоча, притискайки Анадолската плоча на запад към Егейско море. „ Това е добре прочут район с висока сеизмичност “, сподели доктор Анастасиос Секстос, професор по земетръсно инженерство в университета в Бристол, пред MailOnline.

„ Районът на Алепо и Газиентеп е претърпял поредност от исторически опустошителни трусове и събитие с сходен мащаб се е случило преди към два века. “

Земетресението в понеделник аргументи такова опустошаване частично заради силата си – това е най-силното земетресение, удряло Турция от 1939 година насам, само че и тъй като удари гъсто обитаем район.

Друга причина е, че това се е случило в 04:17 сутринта локално време, което значи, че спящите хора са били в капан, когато къщите им са се срутили.

По-на запад, Италия също е предразположена към трусове. През 2016 година трус с магнитуд 6,2 по Рихтер лиши живота на близо 300 души в град Аматриче и околните села през 2016 година Модена в Северна Италия пък беше ударена от земетресение с магнитуд 5,8 през 2012 година, което умъртви 17 души и рани други 350.

Почти целият италиански полуостров, само че изключително южната му част, е ситуиран покрай линията сред Евразийската и Африканската плочи. Апенините, известни като геоложкия гръбнак на Италия, се простират от север на юг на страната и съдържат няколко линии на разломи – там, където се събират двете тектонични плочи.
Между 80 до 90 % от земетресенията в света се случват в зоната, известна като „ Огнения пръстен “
Тази геоложка бедствена зона с форма на подкова е ситуирана почти към ръба на Тихия океан. Обхваща западното крайбрежие на Съединени американски щати – по-специално Калифорния – западно Мексико и Централна Америка, западна Южна Америка, в това число Перу, Нова Зеландия, Япония и други

Щатът Калифорния е честа зона на трусове, тъй като се намира на разлома Сан Андреас, където се събират две тектонични плочи. Той се простира на почти 1200 км и пресича западния американски щат.

Разломът Сан Андреас в Калифорния се вижда и с просто око, Сн.: Wikipedia

По-голямата част от популацията на Калифорния живее наоколо до разлома Сан Андреас, който е част от Огнения пръстен и даже може да се види на земята. Наличието му трагично притегли вниманието на света на 18 април 1906 година, когато неочакваното изместване по продължение на разлома провокира земетресението в Сан Франциско и произлизащите от него пожари.

Южна Калифорния записва хиляди по-малки трусове всяка година, само че локалните назовават ​​предстоящото по-голямо събитие „ огромното “, което предизвиква пагубни вреди.

Доклад от 2015 година на Геоложката работа на Съединени американски щати предизвестява, че рискът огромно земетресение да удари Калифорния се е нараснал фрапантно.

„ Знаем, че тектоничните сили непрестанно стягат пружините на разломната система Сан Андреас, което прави огромните трусове неизбежни “, сподели Том Джордан, шеф на Центъра за трусове в Южна Калифорния.

От противоположната страна на пръстена е страната, която може би е най-известна с това, че е наранена от трусове – Япония.

Хоншу, основният остров на Япония, се намира на пресечната точка сред три тектонични плочи – Евразийска, Филипинска и Северноамериканска. През март 2011 година земетресение с магнитуд 9,0 край североизточното крайбрежие на Япония провокира цунами, което умъртви повече от 18 400 души. Вълните се разрушиха в нуклеарната централа Fukushima Daiichi, унищожавайки нейните системи за зареждане и изстудяване и предизвиквайки стопяване на три реактора.
Но Япония също е една от най-добре квалифицираните против земните земетресения
Сградите са подсилени с бетонни стени и специфични фуги, които облекчават напрежението при разлюляване на земята.

Междувременно небостъргачите са издигнати с амортисьори и „ еластична архитектура “, която им разрешава да се огъват хоризонтално. За съпоставяне, счита се, че броят на жертвите от земетресението в Турция и Сирия е толкоз тежък частично заради слабата структура на срутените здания.

В Япония присъединяване в учения за естествени бедствия стартира в детската градина и всички японски мобилни телефони се доставят със система за предизвестие за земетресение, което евентуално дава на потребителите 5 до 10-секунден прозорец да потърсят заслон, преди земетресението да удари.

Нова Зеландия също е ситуирана на границата сред две тектонични плочи, Австралийската и Тихоокеанската, макар че по-големият комшия Австралия е по-далеч от границата и има по-малко мощни земетресения.

Едно от най-лошите бедствия в Нова Зеландия е земетресението с магнитуд 6,3 по Рихтер в Крайстчърч през февруари 2011 година, което умъртви 185 души и нанесе съществени вреди на постройките и инфраструктурата на града. Това събитие в действителност беше второстепенен трус от друго земетресение през септември 2010 година, което аргументи два смъртни случая.

Най-голямото известно земетресение в Нова Зеландия е с магнитуд 8,2 във Вайрарапа през 1855 година То е породено от придвижване по продължение на разлом в залива Пализър, в южния завършек на Северния остров, и е трансформирало пейзажа на района Уелингтън, столицата на страната. Броят на породените смъртни случаи обаче беше оценен сред пет и девет и изненадващо малко хора бяха ранени.

Китай не е част от Огнения пръстен, само че е в зона, където се срещат Тихоокеанската, Индийската и Филипинската плочи. За страдание огромният брой здания с ниско качество и гъстото население значат, че земетресенията в Китай водят до огромен брой смъртни случаи.
Страната е мястото на някои от най-смъртоносните трусове в историята
Трусът в Таншан от 1976 година докара до минимум 300 000 смъртни случая, до момента в който друго в Хайюан през 1920 година се счита, че е предизвикало 273 400 смъртни случая. Твърди се, че най-смъртоносното земетресение на всички времена се е случило в Шанси през 1556 година, което директно и индиректно е предизвикало обща загуба на 830 000 души.

Едно от най-смъртоносните събития в актуалната ера пък се случи през 2004 година, когато земетресение с магнитуд 9,1 удари западното крайбрежие на Индонезия, също в границите на Огнения пръстен. Гигантското цунами, което последва, провокира талази с височина над 30 м., блъснали крайбрежията на Индонезия, Шри Ланка, Индия и Тайланд.

Индонезия, най-тежко засегнатата страна, уточни 167 540 жители като мъртви или изчезнали, макар че общият брой на жертвите е към 230 000.

Съвсем неотдавна две трусове с магнитуд 6,2 удариха още веднъж страната –  през февруари 2022 година и през януари 2021 година, убивайки надлежно към 25 и 100 души.

Земетресенията в Индонезия са доста чести. Трус с магнитуд 5,5 умъртви четирима души в четвъртък, единствено няколко дни след земетресението, блъснало Турция и Сирия.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР