Земетресение с магнитуд 7.0 удари близо до столицата на Аляска

...
Земетресение с магнитуд 7.0 удари близо до столицата на Аляска
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: Мощно земетресение удря Аляска

Земетресение с магнитуд 7.0 удари покрай столицата на Аляска Анкъридж. Местното време на събитието е към 8 и ½ тази заран. Дълбочината на огнището е 41 километра (км), а епицентърът – на към 15 км северно от Анкъридж, в Южна Аляска. Населението по крайбрежието на океана е предизвестено за възможна заплаха от цунами; паниката е вдигната час и половина след труса. Тук и по-надолу оценките за параметрите на земетресенията са съгласно сеизмологичния център на Американските геоложки изследвания. Шест минути след главния трус се осъществя земетресение с магнитуд 5.7 и епицентър на територията на Анкъридж; дълбочината на сеизмичния източник е още веднъж близо 40 км. След още шест минути стартира серия от събития с магнитуди 4.0 – 4.5, уплътнени в двуминутен период. Така и не престават - през 2-3 минути - предизвиканите по-слаби трусове, до момента в който за половин час се стига до земетръсна демонстрация с магнитуд 5.1. Още 7 афтершока с магнитуди над 3.2 са регистрирани в идващите час и половина. Активираното пространство е сред дълбочини 30 и 45 км.
В уеб страницата на Американската геоложка работа може да се добие, въпреки и бегла (все още постъпилите сведения са оскъдни), визия за интензивността на разтърсванията от главното земетресение. Единични сведения на очевидци от Анкъридж свидетелстват за активност на влияние там сред V и VIII степен по 12-степенната канара. Медиите оповестяват за мощно развалени мостове и пътища, както и за пукнатини в сгради; токоподаването е прекратено в огромна част от територията на града. Във Васила, град в подножието на планините Талкетна на към 30 км в североизточна посока от епицентъра, показанията са за активност от V до VII степен. Интензивност от VI степен се рапортува и от по-отдалечени места в планинския регион. От обитаемоте места в Кенайския полуостров, ситуиран на юг-югозапад от епицентъра, силата на разтърсване доближава V и VI степен. Далеч на север се намира Феърбанкс (на към 400 км)- оттова са получени сведения за оптимално IV-степенни въздействия. Обявената област на чувство не надминава 500 км – дребният й радиус е разбираем с естествената конюнктура.

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН)
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР