Земетресение с магнитуд 6,3 удари Западен Афганистан в събота, убивайки

...
Земетресение с магнитуд 6,3 удари Западен Афганистан в събота, убивайки
Коментари Харесай

Жертвите след земетресението в Афганистан са 14, очакват се още

Земетресение с магнитуд 6,3 удари Западен Афганистан в събота, убивайки 14 и ранявайки 78, сподели формален представител.

Геоложката работа на Съединени американски щати заяви, че епицентърът е бил на 40 километра северозападно от най-големия град в района Херат и е бил последван от седем вторични труса с магнитуд сред 4,6 и 6,3, написа БГНЕС.

Тълпи от поданици избягаха от постройките в града към 11:00 ч. (местно време), когато започнаха трусовете, които продължиха повече от час.

„ Бяхме в офисите си и внезапно постройката стартира да се тресе “, сподели 45-годишният гражданин на Херат Башир Ахмад пред Агенция Франс Прес.

„ Започнаха да падат мазилки и стените се напукаха, някои стени и елементи от постройката се срутиха. Не мога да се свържа със фамилията си, мрежовите връзки са прекратени. Прекалено съм обезпокоен и изплашен, беше ужасяващо ", сподели той.

Жени и деца излязоха на необятните улици, надалеч от високите здания, в миговете след първия трус.

Директорът по публично опазване на здравето на провинция Херат Мохамад Талеб Шахид сподели пред Агенция Франс Прес, че 14 души са убити и 78 са ранени, само че се притеснява, че броят им ще се усили.

„ Това са бройките, които са дадени досега в централната болница, само че това не е окончателната цифра “, сподели той. „ Имаме информация, че хората са затрупани под руините. Възможни са стотици смъртни случаи. Вероятни са обилни жертви и бедствието е евентуално необятно публикувано. Минали събития с това равнище на паника изискваха реакция на районно или национално равнище “, се споделя в изказването му.

Град Херат, който се намира на 120 километра източно от границата с Иран, се счита за културната столица на Афганистан. Това е и столицата на едноименната провинция, в която живеят почти 1,9 милиона души съгласно данни на Световната банка от 2019 година Страната постоянно е удряна от трусове, изключително в планинската верига Хиндукуш, която се намира покрай кръстовището на Евразийската и Индийската тектонични плочи. През юни предходната година над 1000 починаха бяха и десетки хиляди останаха без дом, след земетресение с магнитуд 5,9 по Рихтер удари бедната провинция Пактика. Смята се, че най-смъртоносното в Афганистан от близо четвърт век

През март тази година 13 души починаха в Афганистан и Пакистан от земетресение с магнитуд 6,5 по Рихтер, което удари покрай Юрм в североизточен Афганистан.

Като цяло страната е в хватката на тежка филантропична рецесия след широкомащабното евакуиране на задгранична помощ поради завръщането на талибаните на власт през 2021 година.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР