Земетресение с магнитуд 4,6 по скалата на Рихтер разлюля тази

...
Земетресение с магнитуд 4,6 по скалата на Рихтер разлюля тази
Коментари Харесай

След труса край Асеновград: Напукани стени и паднали комини

Земетресение с магнитуд 4,6 по скалата на Рихтер разклати тази нощ региона на Асеновград. Земният трус е бил с епицентър на към 2 километра от града - непосредственост до селата Моминско и Караджово, и на дълбочина 14 километра. Няма данни за потърпевши или съществени вреди.

Моминско, Садово Караджово, Садово

Материалните вреди, докладвани досега, са дребни, съобщи репортерът на Българска национална телевизия Росица Колева от асеновградското село Караджово. Става дума за напукани стени, разместени керемиди и паднали комини.

Хората описват за мощен екот, след което земята се разстресла. Вижте повече:

Трусът, събудил хората в Пловдив, Асеновград и района е бил къс, само че мощен.

- Събудихме се от заплашителен екот първоначално, по-късно усетихме много мощно разклащане. Беше отвесно първоначално, а по-късно аз го усетих хоризонтално, моето легло се размести на 10 см от стената.

- И по-късно всичко се разтресе разсъниха се уплаших се, само че вреди нямаме, извън излизаха...
 © Българска национална телевизия
След първото земетресение е имало поредност от затихващи земетресения. Жителите на Асеновград усетили няколко от тях.
Петър Бояджиев, зам.-кмет на Асеновград: Имало е два затихващи труса. Единият е в 2.01 часа, с магнитуд 2,5 на 4 км от Асеновград. Другият в 3:10 часа с магнитуд 2,4 на 6 км от Асеновград посока депото за боклуци.
Близо 30 са записаните затихващи трусове. Според сеизмолозите това са така наречен афтършок земетресения, които са обикновено събитие. Няма хора, потърсили помощ от институциите.
Цвятко Дешев - представител на пожарната в Пловдив: Към момента такива сигнали за бедстващи хора, потърпевши или някакви вреди от снощния трус не са постъпвали в оперативния център. Държа да успокоя жителите, че към този момент нещата са спокойни.
Водоподаването в няколко региона на Пловдив е нарушено, само че от водното сдружение са безапелационни, че това са повреди, които нямат общо със земетресенията.
 Земетресение стресна Асеновград и Пловдив, вреди и потърпевши няма Земетресение стресна Асеновград и Пловдив, вреди и потърпевши няма
Земетресение с магнитуд 4,6 по Рихтер е записано тази нощ на 2 километра от Асеновград. Било е усетено мощно и в Пловдив, и по високите етажи в Со...

Земетресението се е усетило в Пловдив и даже по високите етажи в Благоевград. То попада в категорията на умерените земетресения, а регионът към Пловдив е един от най-сеизмичните в страната. Според експертите честити земетресения от и към 4 по Рихтер е добър знак, тъй като напрежението се освобождава и не са евентуални мощни трусове от вида на Чирпанското преди 90 години, което е било с магнитуд 7 по Рихтер.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР