Земеделци започнаха блокади на редица важни пътни точки и гранични

...
Земеделци започнаха блокади на редица важни пътни точки и гранични
Коментари Харесай

Земеделците с блокади в цялата страна

Земеделци започнаха блокади на редица значими пътни точки и гранични пунктове в цялата страна като част от безсрочния общонационален аграрни митинг. Над 900 000 души са наранени от отпадналата възбрана за импорт на земеделска продукция от Украйна, акцентират представители на 26 браншови организации от аграрния бранш.
Протестиращите упорстват да бъде спрян вносът освен на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица, само че и на млека, месо и мед. Фермерските претенции са и до 30 септември да получат цялостния размер на обезщетенията поради нарасналите им разноски в резултат на войната в Украйна, и неотложно да бъде изплатена държавната помощ на тези, чиито площи са пропаднали 100 %. Протестиращите желаеха и оставката на държавното управление.
Повече от 40 значими точки по пътищата в страната бяха блокирани. Протестиращите са подкрепени от към 30 организации в бранша, включващи зърнопроизводители.
Над 300 аграрни производители с повече от трактори, комбайни и друга техника се събраха на изхода на Стара Загора в посока автомагистрала " Тракия " при квартал " Кольо Ганчев ".
В региона на Дунав мост зърнопроизводителите оповестиха на обяд, че затварят границата за час - час и половина.
На пътя София-Варна, край село Шереметя земеделците се оплакаха от всеобщи полицейски инспекции преди включването им в митинга.
Зърнопроизводители се пробваха да блокират основен път Е-79 и Автомагистрала " Струма " край Благоевград, само че полицията не позволи това.
Изключително всеобщ е митингът на пътен възел Петолъчката, където са се събрали стотици земеделци и техника. Те носят плакати, на които е написано: " Оставка " и " Денков, ти си терориста! Ще ви изметем с 300!!! ".
Ръководството на Българския фермерски съюз се събра на летището в Бяла Слатина, където е извадена цялата агротехника от региона.
Министърът на земеделието Кирил Вътев предложения на среща протестиращите земеделци и разгласи, че настояванията им в 5 точки са задоволени. Не стана ясно обаче по кое време ще е срещата.
" Нещата отиват на зле, в случай че няма верни решения от страна на държавното управление. Те ни направиха услуга - целият отрасъл е единен за да си отстояваме ползите и да просперираме в земеделието ", споделят земеделските производители.
Протестът бе коментиран от водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, съгласно която той има капацитет да разклати държавното управление. " Все повече гилдии се включват - и пчелари, и животновъди, и овощари. Всеки - заслужено, всеки със своите претекстове ", уточни Корнелия Нинова.
По думите и обаче в основата на тези претенции стои едно значимо нещо и това е, че има сгрешен модел на земеделие и дисбаланс в системата. " От години ние от Българска социалистическа партия настояваме по-голяма част от дотациите да се вземат от зърнопроизводителите и да се дадат на производителите на плодове, зеленчуци, мляко и месо. За да подсигуряваме българско произвеждане, което и чисто, и което е на ниска цена за българската софра и е качествено освен това ", разяснява водачът на социалистите.
Според нея митингите са основателни, в това число и на зърнопроизводителите, тъй като българското държавно управление е предало българския народен интерес, а не ползите на 5-6 богаташи.
Нинова бе безапелационна, че през годините Бойко Борисов персонално носи отговорност за това, което става през днешния ден. Тя изрази съмнението, че сега Борисов има отношение към подбуждането на тези митинги, с цел да смъква държавното управление.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР