Земеделският министър Кирил Вътев е поискал съдействие от Съвета на

...
Земеделският министър Кирил Вътев е поискал съдействие от Съвета на
Коментари Харесай

Земеделският министър иска помощ от Брюксел заради вноса на слънчоглед от Украйна

Земеделският министър Кирил Вътев е изискал подпомагане от Съвета на министрите в Брюксел за разрешаването на казуса с вноса на украински слънчоглед и изсъхнало мляко у нас, заяви БНР.

По думите му в складовете у нас още има излишък от миналогодишната годишна продукция, а от новата се чакат над 2 000 тона слънчоглед. " Очаква се Украйна да създаде към 12 - 14 000 тона, а за жалост нейните индустриални мощности за преправка на слънчоглед са бомбардирани и не действат. Този слънчоглед би трябвало да отиде някъде. В Европа най-големите преработвателни предприятия се намират в Украйна, в Румъния и в България ", съобщи Вътев. По думите му преработвателните предприятия в Румъния и България с не могат да се оправят с този огромен размер.

В Брюксел министърът на земеделието е сложил и казуса с дъмпинга в цените, който се основава от украинското изсъхнало мляко.  " Българските млечни животновъди изпитват големи усложнения сега. Поисках и спомагателна държавна помощ да бъде позволена за тях ", означи той.

Информация за изявлението му беше публикувана и от Българска национална телевизия. По думите на Кирил Вътев България ще има сериозен проблем с преправянето на слънчогледа от новата годишна продукция, в случай че възбраната за импорт на слънчогледово семе от Украйна бъде отстранена след 15 септември. Страната ни и останалите четири страни на първа линия упорстват ограничаващите ограничения на Европейски Съюз за вноса на слънчогледово и рапично семе, пшеница и царевица да бъдат удължени.

Земеделските министри осъдиха в Брюксел прекратяването на зърнената сделка от страна Русия и съветските бомбардировките върху украинска инфраструктура, обвързвана с износа на зърно.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР