Земеделските стопани вече кандидатстват в териториалните структури на Държавен фонд

...
Земеделските стопани вече кандидатстват в териториалните структури на Държавен фонд
Коментари Харесай

Приемат заявления по схемата за застраховане на селскостопанска продукция

Земеделските стопани към този момент аплайват в териториалните структури на Държавен фонд „ Земеделие “ по схемата за подкрепяне „ Помощ за съфинансиране на застрахователни награди при обезпечаване на селскостопанска продукция “. Приемът ще продължи до 9 юни, обясниха от фонда. Срокът за даване на застрахователните полици в Областните дирекции на Държавен фонд „ Земеделие “ е 23 юни. Договорите ще бъдат подписани до 20 работни дни след даване на полиците в териториалните звена на фонда, а средствата ще се изплатят до 10 работни дни след подписване на контракта с фонда.

В случай на пренотифициране на помощта и след приемане на финален номер в регистъра на държавните помощи на Европейската комисия, посочените периоди ще бъдат удължени, прецизират от фонда. Финансовият запас по помощта за тази година е 3.5 млн. лв..

Бенефициери по помощта могат да бъдат аграрни стопани, отглеждащи:

– овощни култури над 0.5 ха и период на употреба на насажденията под 20 години; 

– зеленчукови култури, отглеждани в оранжерии над 0.1 ха;

– зеленчукови култури над 0.3 ха;

– етерично-маслени култури над 0.5 ха;

– тютюн над 0.1 ха;

– зърнени култури над 3 ха;

– маслодайни култури над 3 ха.

Земеделските стопани, отглеждащи зърнени и маслодайни култури, се подкрепят за първите 2000 ха от площите си.

Средствата се дават под формата на възнаграждение на част от разноските за застрахователни награди. Максималният размер на поддръжка, която може да получи един фермер, който отглежда овощни, зеленчукови, етерично-маслени култури и тютюн е до 65 % от цената на застрахователната награда. Сумата за подкрепяне e до 195 лева./ха при размер на застрахователната награда от 300 лева./хектар. Стопаните, които застраховат зърнени култури (пшеница, ечемик и царевица) и маслодайни (слънчоглед и рапица), могат да получат до 35 % от цената на застрахователната награда. Размерът на подкрепяне е до 21 лева./ха при размер на застрахователната награда от 60 лева./хектар.

На съфинансиране подлежат полици, издадени след подаване на заявление за подкрепяне.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР