Земеделските производители в Добруджа сигнализираха, че браншът ще загине, ако

...
Земеделските производители в Добруджа сигнализираха, че браншът ще загине, ако
Коментари Харесай

Земеделци от Добруджа сигнализират за трудности в бранша

Земеделските производители в Добруджа алармираха, че браншът ще загине, в случай че Европейският парламент не преразгледа регламента, с който се позволява безмитен импорт на зърно и се отстраняват входните такси за плодове и зеленчуци от Украйна.

Според земеделците има риск на европейския пазар у нас да влязат първични материали със подозрително качество. Над 1 млн. 200 х. дка пшеници са засети в област Добрич тази година, предава

Очакванията на земеделците са за добра годишна продукция:  " Очакваните междинни добиви ще бъдат сред 550 и 600 кг ”. Очакванията за реализацията ѝ обаче не са толкоз оптимистични.

Стопани от района описват: „ Вече имаме построена себестойност на продукцията, която  заради покачващите се цени на суровините и торовете е доста висока ”. „ Европейски Съюз  прие една инструкция от май 2022 година, с която даде опция на Украйна и Молдова да вкарват безмитно стока в Европейски Съюз.

Виждаме го по камионите със слънчогледи, които влизат в България. Това, което следва, е импорт на пшеница ”. Само допреди месец покупко-продажбите на зелено стигнаха цени от към 700 лева на звук.

И това беше обусловено от няколко фактора. Покачване цените на тора, на горивата. Заради високата себестойност на продукцията, земеделците чакат съответна пазарна цена.

„ Редно е те да се запазят от предходната година, само че не и да падат . 600-650 е, допускам, обективна цена ”, позволяват стопаните. Опасността цената да падне е осезаема, тъй като себестойността на продукцията на Украйна е по-ниска от тази на европейските страни. Земеделците разясняват:

„ Европейски Съюз очевидно е решил да избавя земеделието на Украйна и на Молдова, няма да избави европейското земеделие. Отгоре на всичко в България ще влязат безмитно доста плодове, което ще утежни така и така обстановката в бранш „ Овощарство ”.

„ Директивата е доста странна и нелогична. Води до появяване на количества със подозрителен генезис и качества и на цена отвън пазара ”. Малките фермери са изправени пред банкрут. " Голяма част о тях не са регистрирани по Данък добавена стойност и това автоматизирано означва, че тяхната себестойност става плюс 20% ", споделят още стопаните.

„ 2022-ра ще я затворим много мъчно съгласно мен. 2023-та ще е кошмарна, в случай че продължаваме да внасяме евтина стока и да вършим скъпо произвеждане ”, допълват от сектора.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР