Земеделието може да бъде гръбнакът на икономиката ни“, категоричен е

...
Земеделието може да бъде гръбнакът на икономиката ни“, категоричен е
Коментари Харесай

Йордан Попов, „Български възход“: Земеделието може да бъде гръбнака на икономиката ни

„ Земеделието може да бъде гръбнакът на стопанската система ни “, безапелационен е аграрният специалист в пловдивската листа на Политическа партия „ Български напредък “ Йордан Попов. Той е уверен, че родното селскостопанско произвеждане е главен фактор за справяне с растящата инфлация. 
Прочетете още
„ България има обичаи в земеделието и в недалечното минало се славеше със зеленчуците и плодовете, които раждаше земята ни. Тези дни излезе информация, че едвам 2% от краставиците и доматите на пазара са наше произвеждане. Това е извънредно притеснително “, счита претендентът за депутат в листата с №15. Голямата му болежка е, че страната ни има най-хубавите естествени дадености: плодородни почви, водоизточници, климат и удобни сезони за развъждането на огромен набор аграрни култури с прелестни вкусови качества, само че не се възползва.

„ За да бъде конкурентноспособна нашата земеделска продукция, са нужни политическа воля и комплекс от няколко държавнически решения “, акцентира претендентът с преференция 112. На първо място извежда съответните по мярка национални финансирания за производители, каквито множеството европейски страни дават. Следва възобновяване на поливните уреди посредством държавния бюджет, по европрограми, Плана за възобновяване и резистентност и други. „ За да получим европейски средства обаче, би трябвало да умеем да ги желаяме обосновано и с нужните документи. За задачата би трябвало да се познава секторът доста добре освен у нас, само че и в европейските му мащаби. Анализът на типове култури, количества, ориентировъчни цени, периоди на прибиране на реколтата ще ни покаже против какъв съперник се изправяме в даден миг “, споделя Йордан Попов. Той предлага още една мярка – подкрепяне на производителите при закупуването на препарати за растителна отбрана и торове, и дава за образец прилежаща Турция. Публична загадка е, че турските земеделци третират културите с 30 до 50% по-евтини от нашите препарати и по тази причина тяхната продукция е по-евтина.

„ Не на последно място би трябвало да се усили финансирането за земеделска просвета и нововъведения, тъй като, в случай че не си спомагаме и работим в непрекъснат синхрон с профилираните университети и институти, постоянно някъде веригата ще е скъсана и няма да сме равнопоставени на другите страни “, акцентира специалистът по земеделие в листата с №15. 

Купуването и продаването на гласове е закононарушение! 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР