Зеленият общинар от Благоевград и Партия на зелените Андон Тодоров

...
Зеленият общинар от Благоевград и Партия на зелените Андон Тодоров
Коментари Харесай

Общинар съди благоевградска журналистка заради редакционен коментар

" Зеленият " общинар от Благоевград и " Партия на зелените " Андон Тодоров съди журналистката Мариета Димитрова поради неин публицистичен коментар. За случая описват от Асоциацията на Европейски публицисти, в която Димитрова е член.

Срещу Димитрова е е заведен непълен иск за 5000 лева от повсеместен за 50 000 лева от лидера на групата на „ Партия на зелените ” в Благоевград Андон Тодоров, за „ паники и премеждия ”, породени му от коментарния текст на Димитрова от 28 ноември 2017 година „ По-полека, опозиционери! Надигате глас, с цел да си вдигнете цената, а на следващия ден ще ви няма ”.

В своя коментар журналистката, която е и основен редактор на изданието Blagoevgrad-News, подлага на рецензия работата на разнообразни политически групи в локалния парламент, без да се лимитира до Партията на зелените. Конкретно Тодоров съди Димитрова за коментара й за неговата „ обвързаност ” към кмета на Благоевград Атанас Камбитов, изразяваща се в систематична поддръжка за предложенията на кмета в границите на Общинския съвет. Друго оспорвано от Тодоров изказване се отнася до ангажираността му с компании, разрастващи дейна строителна активност на територията на община Благоевград, в това число и по националната стратегия за саниране.

АЕЖ-България потърси мнението на Андон Тодоров. Той съобщи, че се усеща афектиран от тези изказвания, които съгласно него не са правилни и желае да отбрани името си по правосъден път. Тодоров призна, че не е изискал право на отговор от изданието след публикуването на материала. Той счита, че Димитрова е трябвало да го потърси, преди да разгласява текста си. Партийният водач счита, че той и групировката му са обект на медийна офанзива, откакто отдръпват поддръжката си за кмета Атанас Камбитов. Въпреки че погрешни съгласно Тодоров материали се появяват и в други медии, към този момент той е завел иск само против Димитрова.

От своя страна, Димитрова изясни, че не е потърсила Тодоров, защото цитираният текст е в жанра коментар, а не следствие.

“Той е оповестен в рубриката „ Анализи “ и там изричам мнението си за огромен брой общински съветници, като не съм търсила мнението на нито един от тях. Работих с документи и всички изказвания се базират на регистри и решения на Общинския съвет ”, уточни Димитрова.

Тя твърди, че е атакувана от Тодоров, защото неотдавна се застъпила за своя колежка, която е била обект на грозни обиди в мейл, публикуван от водача на Партията на зелените в Благоевград. След като Димитрова защитила колежката си и изразила мнение, че Тодоров би трябвало да понесе отговорност за писмото, което е написал, той завел желае за този по-стар материал, предшестващ случая с два месеца. “Бе належащо някой да каже обществено, че публицистиката е в заплаха, когато политици си разрешават да работят против публицисти по сходен метод. Моят зов към сътрудниците в района бе да се обединим против това обидно и заплашително писмо, тъй като на следващия ден на мястото на тази колежка, може да се окаже всеки един от нас. И не щеш ли това се сбъдна и аз бързо се оказах на нейно място ”, уточни журналистката.

АЕЖ-България акцентира, че изразяването на сериозни отзиви и позиции е в основата на коментарния род в публицистиката. Преследването на публицисти поради изказани от тях отзиви е посягане върху правото на свободно изложение, регламентирано в член 10 от Европейската спогодба за правата на индивида, член 39 от висшия закон в Република България – Конституцията, както и в богатата правосъдна процедура на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) и Съда на Европейски Съюз.

" Следим проблема с паника, защото той не е казус за правосъдно дело против Димитрова, обвързвано с работата й на публицист. През 2015 година персонално кметът на Благоевград Атанас Камбитов заведе дело за клюка против нашата колежка за неимуществени вреди на стойност 100 000 лева, като след това искът бе отдръпнат. ", пишат от АЕЖ. 

В своето обичайно изследване на положението на свободата на словото в България, оповестено през 2017 година, АЕЖ-България регистрира утежняване на медийната среда и усилване на политическия напън върху специалността. Регистрирани бяха разнородни форми на напън върху журналистическата работа, като на напред във времето излязоха разпространяването на клюки, посочено от над 41% от 200-те респонденти, изнудването (35.9 %) и правосъдното гонене (29.3%).

АЕЖ-България приканва засегнатите от медийни изявления първо да изискат право на отговор, регламентирано в Етичния кодекс на българските медии. Важно е да не се ускорява в допълнение чувството за неподходяща среда, в което работят множеството публицисти. Съдебното гонене и страхът от имуществени наказания може да докара до налагане на автоцензура и до отлив на експерти от специалността.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР