Зеленчукът броколи е известен като много полезен, благодарение на съдържащия

...
Зеленчукът броколи е известен като много полезен, благодарение на съдържащия
Коментари Харесай

Как да сготвим правилно броколи, за да запазим полезните му свойства

Зеленчукът броколи е прочут като доста потребен, с помощта на съдържащия се в него сулфорафан. Китайски учени откриха, че с цел да се резервира оптимално това съединяване, той би трябвало да се запържи небрежно, преди да премине друга термична обработка.

Нещата обаче не са толкоз елементарни и бързи. Пълното с витамини броколи първо би трябвало да бъде пулверизирано до 2-милиметрови късчета и да престои по този начин 90 минути. Чак тогава зеленчукът има свойството да защищава от рак и понижава кръвната захар.
 броколи Unsplash
Сулфорафанът не е готово съединяване в броколи, което си стои в него и чака да бъде погълнато. Зеленчукът съдържа няколко съединения, наречени глюкозинолати, както и ензима мирозиназа, с който растенията се пазят от тревопасните животни. С активирането на този ензим глюкозинолатите се преобразуват в потребния сулфорафан.

За страдание предходни проучвания демонстрираха, че всички известни способи за готвене на броколи - варене или култивиране в микровълнова фурна, доста понижават количеството на глюкозинолатите, даже и в случай че е за напълно малко. На всичко от горната страна мирозиназата е свръхчувствителна на топлота.

Сулфорафанът е най-вече, в случай че броколи се дъвче дълго сурово. Така обаче не е доста вкусно. Затова учените от университета на провинция Чжъцзян ревизираха резултата от късата топлинна обработка. Първо те пулверизираха зеленчука, с цел да засилват оптимално мирозиназата.

След това проучиха накълцаното броколи сурово, запържено с безредие четири минути незабавно след нарязването и запържено четири минути, откакто е престояло час и половина.

Дългата пауза преди готвенето е целяла да обезпечи повече време за струпване на потребните съединения. Тази тактика се оказала вярна.
 броколи Thinkstock
Броколи, запържено незабавно откакто е пулверизирано, съдържа 2,8 пъти по-малко сулфорафан от оставеното "да се развива " по-дълго.

Затожа, в случай че желаете да извлечете оптималната изгода от броколи, без да чакате час и половина, би трябвало да го приемате сурово.
 броколи Unsplash
Вижте още: Броколито оказва помощ при астма

Научете още: Как се съхраняват вярно броколи
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР