Зелената революция е факт, а за Зелена спекулация и сравнения

...
Зелената революция е факт, а за Зелена спекулация и сравнения
Коментари Харесай

Славчо Нейков: Сравнение между Зелената сделка и комунизма не може да се направи, но Зелената революция е факт

Зелената гражданска война е реалност, а за " Зелена нечиста сделка " и съпоставения с комунизма не може да приказваме. България като страна-член на Европейски Съюз ще получи това, което е контрактувано във връзка с въглищните райони - можем да разчитаме на 2,5 милиарда лева грантови средства. Това разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " Славчо Нейков, ръководител на Института за енергиен мениджмънт.

" В подтекста на общите суми по Плана за възобновяване и резистентност и по Териториалните проекти, в случай че до края на тази година не реализираме договорености с Европейска комисия по показаните териториални проекти, има възможност да загубим 4 милиарда лв.. Номинално става въпрос за една немалка сума, само че в тази ситуация изключително значими са промените, а с цел да се осъществят промените, е нужна съответна държавна политика и също по този начин е належащо положително обмисляне, в това число и по места. Много значим фактор в съответния случай за България е и превъзмогване на различието, което съществува към днешна дата сред енергетиците, които са свързани с въгледобива и държавното управление. Защото на държавното управление му предстоят доста тежки диалози с Европейска комисия ", изясни Нейков.

По думите му съществува огромен риск в социален и демографски аспект заради въглищата: " Рискове несъмнено има, тъй като не става въпрос за някаква чисто официална процедура, става въпрос за отношението на страната от една страна към процеса на Зеления преход, и въпреки това става въпрос за отношението на страната към нейните жители, което е най-важното, жителите би трябвало да бъдат съответно предпазени. Но в това отношение би трябвало да има схващане и от самите тях ".

Според него въглищата си отиват към този момент си доста по-бързо в сравнение с сме мислили: " И би трябвало респективно доста бързо да се нагодим към цялата тази обстановка. Има няколко аспекта, които се разпространяват в общественото пространство. Един от тях е, че ще останем без ток. Искам незабавно да кажа, подобен риск няма по никакъв метод, заради няколко аргументи. Първата причина е, че ние и все още сме доста сериозен експортьор на електрическа енергия. Втората причина е, че в подтекста особено на електрическата енергия и освен на нея, ние сме част от един районен европейски пазар. Така че даже и да има някаква моментна липса на ток в съответна обстановка, тя доста бързо може да бъде обезщетена. И на трето място,  доста интензивно навлизат новите технологии, които създават нов тип електрическа енергия на база на възобновими енергийни източници, развива се енергийната успеваемост, тъй че в това отношение, риск да останем без ток - няма.

Вторият риск, който се разпространява, е че токът ще стане доста безценен. Веднага желая да кажа, че цената на тока се дефинира от пазара. При състояние, че има задоволително благоприятни условия за произвеждане на ток, няма метод цената да бъде с някакви големи отклонения преди всичко, и второ, да има разлика сред цената в България и цената в нашите съседи. Ние сме в границите на един пазар. Големият риск в действителност, който съществува, е ние като страна и хората респективно, да не съумеят да се нагодят задоволително бързо към тези промени, които настъпват. Това, за жалост, в случай че не стане, в случай че това приспособяване не се реализира в точния момент, може да повлече след себе си серия от опасности, които са свързани с развиването на съответни райони, а оттова и до доста съществени демографски проблеми.

Така че рисковете са не толкоз във връзка с сигурността, на доставяне и цената, колкото във връзка с обществени и на демографски аспекти. Ето за какво е нужна, преди всичко, доста ясна държавна политика в това отношение, за което призоваваме от дълго време и в същото време доста дейна позиция от страна и на хората, и на бизнеса ", обърна внимание Славчо Нейков.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР