Здравословното състояние на пчелните семейства и тяхната регистрация е предмет

...
Здравословното състояние на пчелните семейства и тяхната регистрация е предмет
Коментари Харесай

Проверяват здравето на пчелните семейства

Здравословното положение на пчелните фамилии и тяхната регистрация е предмет на ревизия на Областните дирекции по сигурност на храните (ОДБХ) в цялата страна.

Целта на контрола, който ще се прави от формалните ветеринарни лекари (ОВЛ), е да се наблюдава общото здравословно положение на отглежданите пчелни фамилии, броят на отпадналите такива и аргументите за това, броят на заявените и отглежданите все още на инспекцията пчелни фамилии, както и съществуването на витални семейства в кошерите.

Проверките на ОВЛ не анулират и няма да попречват годишните пролетни профилактични прегледи на пчелните фамилии в България по Програмата за контрол и надзор на заболяванията по пчелите. Те ще се организират според програмата от началото на месец април 2021 година.

Преди дни стартира подписването на контракти по Националната стратегия по пчеларство (НПП) за 2021 година 1952 претенденти са утвърдени за подкрепяне с общ размер на декларираната финансова помощ от 8 052 644 лева

Закупуването на техническо съоръжение при примитивен рандеман и обработка на пчелни артикули се оказа най-желано. По тази мярка са утвърдени 1413 претенденти с утвърдена финансова помощ от 3,5 млн. лв..

Интерес бе маркиран и към закупуване на кошери, отводки и пчелни майки, където на 1247 пчелари е утвърдено финансиране в размер на над 3,3 млн. лв..

900 пчелари ще получат финансиране в размер на близо 1 млн. лева за закупуване на медикаменти за отнасяне на пчелните фамилии.

Националната стратегия по пчеларство за интервала 2020-2022 година е с общ бюджет от 22.5 млн. лв., от които 50% са обезпечени от Европейски Съюз и 50% - от националния бюджет.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР