Здравословните нива на елементите калий и натрий са необходими за

...
Здравословните нива на елементите калий и натрий са необходими за
Коментари Харесай

Ролята на калия и натрия при зачеването

Здравословните равнища на детайлите калий и натрий са нужни за голям брой функционалности в човешкия организъм, в това число и за мъжкия и женския фертилитет. За да са потребни на организма, тези минерали би трябвало да бъдат в верен баланс.

Връзката сред калия и способността за забременяване
Калият е минерал (сол) и се смята за есенциален (незаменим) за мускулните функционалности, работата на ензимите в тялото, pH салдото, както и за вярното действие на нервната и сърдечно-съдовата системи. Естествено, взе участие в салдото на течностите и в електролитния баланс и дружно с натрия спомага за вярното действие на клетките. Освен всичко това, калият е значим детайл за семенната течност. Ако подозирате, че мъжкият фактор е повода за инфертилитет при вас, добре е да се ревизират равнищата на калий.
Сред хората, при които са изследвани ниски равнища на калий, се следи висок % дами, диагностицирани с киста на яйчника, заради което се смята, че калиевият недостиг може да е причина за яйчниковите кисти. А кистите от своя страна „ изяждат “ яйцеклетките, което може да докара до така наречен понижен или привършен яйчников запас. 
Препоръчителната дневна доза калий е 4700 мг дневно, които е най-добре да бъдат набавени посредством храната. Като хранителна добавка калият се предлага извънредно рядко и то в случаи, когато е част от мултивитаминна формула. А даже и да консумирате целесъобразната доза, отново са вероятни дефицити. И повода за това е, че колкото повече натрий консумирате, толкоз повече калий се извежда от тялото. Ако спортувате и/или се изпотявате постоянно и щедро, също сте подложени на нараснал риск от недостиг на калий, защото той се изхвърля и посредством потта. 
Въпреки че способства за извеждането на калия, въпреки всичко натрият е нужен в избрани дози за вярното действие на организма. Ето за какво: Не бива да изключваме изцяло солта, само че и да не пресоляваме!
Ролята на натрия включва поддържането на здравословни равнища на течностите в тялото, като поддържа един „ вътрешен океан “. Този детайл е нужен на тялото за голям брой химически съединения, за вярното действие на ензимите, с цел да помогне на протеина да придвижи някои други молекули през клетъчната мембрана (т.е. за храненето на клетките), както и за производството на сила и хормони.
Д-р Джеймс ДиНиколантонио споделя: „ Едно от най-забележителните свойства на натрия е неговата роля за голям брой аспекти на фертилността – от половото предпочитание и репродукция – до износването и кърменето - и тази връзка е била известна още от времето на античните гърци “.  
Солта (съдържаща натрий) е значима и за развиването на плода в майчината вътрешност, участвайки във образуването на имунните кафези на бебето, а също и осигурявайки здравословно тегло и верен метаболизъм и не на последно място – взе участие във образуването на сърдечно-съдовата, нервната и дихателната система на бебето.
Погледнато по този метод, излиза, че изгодите от солта са много повече, в сравнение с можем да предположим, поради неприятната й популярност! Проблемът е, че се употребява много повече от 2300 мг. натрий дневно (което е целесъобразната оптималната доза). Дори множеството възрастни би трябвало да се лимитират до 1500 мг. дневен банкет на натрий, а някои смятат, че и 800-1200 мг. е задоволително.
Храната има значение!
Най-добрият и безвреден метод за набиране на съответни количества калий и натрий е да консумираме чиста и пълноценна храна, подпомагаща фертилитета, каквато е включена в Програма Супер БЕБЕ. Сред храните, богати на калий са: 
БананиМорски зеленчуциДоматиСушени сливи и кайсииСладък картофСпанакПортокалиБял бобПъпешДив оризПрасковиПразНатурален ябълков оцетКокосова вода
За посоляване на ястията е добре да ползвате по щипка хималайска или морска сол, която е богата на разнородни минерали, потребни за общото здраве на организма. 
Относно натрия, той се съдържа по натурален метод в: Червено цвеклоСпанакЖълто цвекло Къдраво зелеМоркови СиренаЦелинаКостен бульон
Важно! Консервираните и модифицирани храни също съдържат сол, само че количеството е прекомерно високо и би трябвало да се заобикалят!
Като цяло, в случай че консумирате натурална и пълноценна храна, храните се постоянно като акцентът е върху качеството, а не върху количеството, ще си осигурите нутриентите, нужни за добър фертилитет. Ако подозирате, че може имате недостиг на калий или натрий, включете в седмичното си меню храни, които са богати на тези детайли. Преди да посегнете към питателните добавки обаче, по-добре се консултирайте със своя нутриционист, защото предозирането може да има отрицателни последствия.
Елена Терзиева, нутриционист тел. [email protected] www.elenaterzieva.com
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР