Здравното министерство отпуска близо 28,5 млн. лева на общинските болници

...
Здравното министерство отпуска близо 28,5 млн. лева на общинските болници
Коментари Харесай

Властта успокои лекарските протести с 28 млн. лв

Здравното министерство отпуска близо 28,5 млн. лв. на общинските лечебни заведения в страната, оповестява Българска телеграфна агенция.

Решението беше оповестено преди началото на оповестения от лечебните заведения митинг, като едно от настояванията беше погашение на целева дотация от 30 млн. лв..

Оставка в НЗОК, Ананиев: Няма да има закъснение на лекуването на болните

От министерството изясняват, че парите ще са за осъществяваните от лечебните заведения действия по реда на Методиката за субсидиране на лечебните заведения за 2018 година

Броят на субсидираните лечебни заведения се чака да надвиши 100, т.е. над 83% от всички общински лечебни заведения на територията на страната.

За да подкрепи общинските здравни структури в страната, Министерство на здравеопазването показва подготвеност за оказване на методологическа и експертна помощ за преструктурирането им.

Кметовете и общинските препоръки ще бъдат осведомени с ограниченията за излекуване на държавните лечебни заведения, с цел да ги употребяват като насочна точка за излекуване на изпадналите в тежко финансово положение техни лечебни заведения.

Оттам са безапелационни, че съгласно разбора, осъществен от екипа на здравния министър, вероятно превръщане на някои многопрофилни лечебни заведения за интензивно лекуване в диагностично-консултативни центрове, не би оказало отрицателно въздействие върху достъпа на популацията до здравна помощ.

Въпреки решението, на лекарите излязоха на митинг.

Пред общинската болница в Белоградчик лекарите, медицинският личен състав и поданици на града се събраха на митинг тъкмо в 12:00 ч., оповестява NOVA.

Същото се случи и пред общинските лечебни заведения в Чирпан, Казанлък, Димитровград, Поморие, Нова Загора, Кнежа, Ботевград, Никопол, Тетевен Луковит. Част от тези лечебни заведения настояват, че са пред банкрут.

Само болничното заведение в Белоградчик е с 600 000 лв. отговорности. Като 400 000 са отговорностите за заплати, а 200 000 - на снабдители. Недоволството е подкрепено и от Българския лекарски съюз.

Дълговете на общинските лечебни заведения, по данни на здравното министерство, са към 100 млн. лв., като съвсем половината от тях са просрочени. "Аз не стачкувам, а се апелирам ", съобщи кардиологът доктор Жоро Николов.

Кметът на общината Борис Николов пък сподели, че страната не за първи път трансферира отговорност към локалните управляващи. "Собствеността на лечебното заведение е общинска, само че активността й не може да бъде общинска ", безапелационен беше Николов.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР